Asr-ı Saadet Toplumu
Asr-ı Saâdet, en ideal zamandır. İslâm tarihinin, dâimâ hasret ve hayranlıkla yâd edilecek en müstesnâ dönemidir. İnsanlığı zulmetten nûra çıkaran İslâm’ın eşsiz güzelliklerini, bilhassa incelik ve zarâfetini yakından tanıyabilmek, ancak Asr-ı Saâdet’in gönül iklîmine girebilmekle mümkündür.
Bizleri Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e ümmet kılan ve O’nu en güzel ahlâk numûnesi olarak insanlığa lutfeden, keremi bol Rabbimize nihâyetsiz hamd ü senâlar olsun!..
Ashâb-ı kirâmı gökteki yıldızlar misâli yetiştirip yücelten ve insanlığa emsâlsiz bir Asr-ı Saâdet hediye eden Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e, O’nun âl ve ashâbına sonsuz salât ü selâm olsun!..
Asr-ı Saâdet, “huzur ve saâdet devri, insanların en bahtiyar oldukları asır” mânâsına gelir.
Asr-ı Saâdet; insanlığa hidâyet rehberi olan Kur’ân-ı Kerîm’in nâzil olduğu, âlemlere rahmet olarak gönderilen Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in yaşayarak şereflendirdiği bir devirdir. Yine o devir, nübüvvet nûrunu devirlere ve diyarlara taşıyan; dünya tarihinde ahlâk, insânî meziyet, merhamet ve olgunlukta zirveye çıkarak emsalsiz bir fazîletler medeniyeti inşâ eden sahâbe neslinin yetiştiği müstesnâ bir zamandır.
Asr-ı Saâdet tâbirinin, zaman zaman, Hulefâ-i Râşidîn devrini, hattâ Tabiîn ve Tebe-i Tâbiîn devirlerini de ihtivâ edecek şekilde kullanıldığı da olmaktadır.
Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:
“Ümmetimin en hayırlıları, benim asrımda yaşayanlardır. Sonra onları tâkip edenler, daha sonra da onları tâkip edenlerdir…” buyurmuştur. (Buhârî, Ashâbu’n-Nebî, 1)
Bu bakımdan Asr-ı Saâdet, en ideal zamandır. İslâm tarihinin, dâimâ hasret ve hayranlıkla yâd edilecek en müstesnâ dönemidir.
Bâzı müfessirler Cenâb-ı Hakk’ın Asr Sûresi’nde, diğer mânâlar yanında bir de “Asr-ı Saâdet”e yemin ettiğini ifâde ederler. Zira bu asır, hak ile bâtılın birbirinden kesin olarak ayrılıp netleştiği bir devirdir.
Asr-ı Saâdet, dünyevî ve nefsânî açıdan bir saâdet, rahatlık ve refah dönemi değildi. Bilâkis çok zor ve meşakkatli hayat şartları altında yaşanan, çetin mücâdelelerle dolu bir devir idi. Fakat Kur’ân-ı Kerîm, Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve İslâm nîmetleriyle, insanlığın hem dünya hem de âhirette huzur ve saâdetini temin edecek hayat düsturlarının ikāme edildiği bir devir idi. Zulüm, zorbalık ve kaba kuvvete râm olan insanlığın, hak, adâlet ve güzel ahlâk ile yüceldiği, insanlık tarihindeki en büyük ıslahat, inkişâf ve inkılâbın yaşandığı, süflî ve nefsânî karanlıkların yerini ulvî ve rûhânî aydınlıkların aldığı, ruhların ten esaretinden kurtulduğu, velhâsıl insanların uhrevî planda şekāvetten saâdete koştuğu bir devir idi.
Bu bakımdan, insanlığı zulmetten nûra çıkaran İslâm’ın eşsiz güzelliklerini, bilhassa incelik ve zarâfetini yakından tanıyabilmek, ancak Asr-ı Saâdet’in gönül iklîmine girebilmekle mümkündür.
Muhterem okuyucumuz!
Muhtelif makâlelerimizden derleyerek ve bâzı yeni misallerin de ilâvesiyle te’lif ettiğimiz bu kitapçıkta, o mübârek asrın mâhiyetinin daha iyi idrâk edilmesini hedefledik. Bu maksatla da, îman, ibadet, muâmelât ve ahlâkta ne kadar hayranlık uyandırıcı bir gelişmenin yaşandığına dâir, o asrın sayısız ibret ve fazîlet tablolarından bâzı örneklerle mevzûmuzu daha da müşahhas bir hâle getirmeyi arzuladık.
Bu kitapçığın hazırlanmasında emeği geçen Dr. Murat Kaya evlâdımıza bu vesîleyle teşekkür eder, bu hizmetinin kendisi için sadaka-i câriye olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.
Osman Nuri Topbaş, Asr-ı Saadet Toplumu, Erkam Yayınları