Aşure Günü ile İlgili Hadisler
Aşure gününün önemi ve fazileti nedir? Aşure günü yapılması tavsiye edilen ameller nelerdir? İşte Aşure günü ile ilgili hadisler...
Hicrî ayların ilki olan Muharrem Ayı, Allâh’ın “haram” olarak nitelendirdiği aylardan olmasıyla birlikte, birçok rahmet, bereket ve fazileti de içinde barındırmaktadır. Muharrem ayının en faziletli günü ise, onuncu günü olan “Aşûre günü”dür. Aşûre günü, duâlara icâbet edilen, fazîleti âlî olan mübarek bir gündür.
AŞURE GÜNÜ İLE İLGİLİ HADİSLER
Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Ramazan orucu dışında en fazîletli oruç, Allâh’ın ayı Muharrem’de tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır (teheccüd).” (Müslim, Sıyâm 202, 203; Nesâî, Kıyâmu’l-leyl, 6)
*****
Hadîs-i şerîfte buyrulur:
“Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsân eyler.” (Taberânî, Evsat, IX, 121)
Câbir -radıyallâhu anh- bu rivâyetle alâkalı olarak;
“–Biz bunu denedik ve öyle bulduk.” der.
*****
Hadîs-i şerîfte buyruldu:
“Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün önce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere muhâlefet edin!”. (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemî, III, 188)
*****
Allah Rasûlü (s.a.v.) Muharrem’in 9-10 veya 10-11’inci günlerinde Aşûre orucu tutardı. (Bkz. Buhârî, Savm 47, 69, Enbiyâ 24; Müslim, Sıyâm, 113-133; Tirmizî, Savm, 48; Ahmed,
I, 241.)
*****
İbni Abbâs radıyallahu crnhümd’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem aşure gününde oruç tuttu ve oruç tutmayı tavsiye etti.” (Buhârî, Savm 69; Müslim, Siyam 127, 128)
*****
Ebû Katâde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e aşure günü tutulan orucun kıymeti soruldu; o da:
“Geçmiş bir senenin günahlanna kefaret olur” buyurdu.
(Müslim, Siyam 197. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 54; Tirmizî, Savm 48; İbni Mâce, Siyam 40)
*****
İbni Abbâs radıyallahu anhiimd’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Gelecek seneye kadar yaşayacak olursam, muharrem ayının dokuzuncu günü oruç tutarım.
(Müslim, Siyam 134. Ayrıca bk. İbni Mâce, Siyam 41)
*****
İbn-i Abbas radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Medine’ye geldiğinde Yahûdileri aşûre günü oruç tutar buldu. Onlara niçin oruç tuttukları soruldu. Bu gün Allah’ın Mûsa’yı, Firavn’a üstün kıldığı gündür. Ona ta’zîmmen bu günü oruç tutarız, dediler. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Mûsa’ya biz sizden daha yakınız” buyurdu ve o günü oruç tutulmasını emretti. (Buhâri, K. Sıyam, Bâb-u Savm-ı yevm-i Aşûra, n. 11 30; ibn-i Mâce, K. Sıyam, Bâb-ı Sıyyam-ı yevm-i Aşûra, n. 1734)
*****
Aişe radıyallahu anha’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:
Kureyş, cahiliye devrinde aşûre günü oruç tutardı. Peygamberlikten önce Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’de aşûre günü oruç tutardı. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye geldiği vakit de aşûreyi tuttu ve o günde oruç tutulmasını emretti. Ramazan orucu farz kılınınca aşûre terk olundu, isteyen tuttu, isteyen terk etti. (Buhâri, K. Savm, Bâbu sıyâmı yevmi aşûra, n. 56/3; Müslim, K. Savm, Bâb-u sıyâmı yevmi aşûrâ, n. 112 5; Tirmizi, K. Savm, Bâbu mâ câe fi-r-ruhsati fi terkis-savm, n. 753)
YORUMLAR