Atmosferdeki Gazlar Nelerdir?

Atmosferde bulunan gazlar nelerdir?

Atmosfer içinde bulunan gazlar, canlıların yaşayabilmesi için ihtiyaç duyulan gazlardır.

Atmosferin yüzde 78’i azot; yüzde 21’i oksijenden oluşuyor. Geriye kalan kısmıysa su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenonundur.

Bilindiği üzere havaya nazaran ağır olan gazlar çöker, hafif olan gazlar uçar. Bu yüzden uçan balonlarımızı hafif olan hidrojen ve helyum gibi gazlarla doldururuz. Mutfak tüpleri, havadan ağır bütan ve propan gibi gazlarla doldurulduğu için, tüp kaçaklarında gaz yere çöker ve süpürülerek tahliye edilmesi önerilir. Dünyamızı çevreleyen atmosfer tabakası, yani havamız büyük oranda azot ve oksijen gaz moleküllerinden müteşekkil, oldukça homojen bir karışım gazıdır. Oksijen azottan biraz daha ağır bir moleküldür (Oksijen, O2: 32 g/mol, Azot, N2: 28 g/mol). Peki, neden milyarlarca yıl geçmiş olmasına rağmen hala oksijen azota göre çökelmemiş? Soruyu daha da ilgi çekici hale getirelim: Ya oksijen çökelmiş olsaydı ve atmosferin en alt tabakası oksijenden oluşsaydı?

Canlıların solunumu, dolayısıyla yaşamın devamı için elzem olan oksijen, yakıcı bir elementtir. Atmosferde oksijenin çok fazla olması da en ufak bir kıvılcımın sönmeyen yangınlara sebep olması anlamına gelir. Yani oksijen yeryüzüne çökmüş olsa idi, bütün canlılar kolaylıkla yanacak, yok olacaktı. Allah’a şükür ki atmosferimizdeki %21 oranındaki oksijen %78 oranındaki azot ile seyreltilmiştir. Azot, çok yüksek sıcaklıklara çıkılmadıkça yanmaz. Kuru havanın kalan yüzde birlik kısmı da çok büyük oranda Argon gazıdır. Argon gerek oksijenden gerek azottan daha ağır (Ar: 40 g/mol) ve tek atomlu bir soy gazdır,  o da yanmaz. Yani atmosferimizde, yeterli miktarda yakıcı oksijen, yanıcı olmayan gazlarla seyrelmiş durumdadır; dünyamızdaki yaşamın devamı için uygun beşte birlik orandaki oksijenli gaz karışımı bu şekilde mevcuttur.

Şimdi gelelim ilk sorumuza: Oksijen niye çökelmiyor? Cevap şaşırtıcı! Aslında çökelirdi ama atmosferimizdeki sıcaklık, havanın homojen bir karışımda kalmasına neden oluyor. Sıcaklık, moleküllerin birbirlerine göre hızlarının bir ölçüsüdür. Sıcaklık yüksek olunca da gazlar güzel karışıyor. Havayı oluşturan moleküllerin ortalama hızı, ses hızından (1235 km/saat) bile yüksektir. Yani o küçücük, gözümüzün göremediği moleküller böyle yüksek hızlarla etrafımızda uçuşmakta, birbirleri ile çarpışmaktalar. Böylece hava iyice karışmış, homojen bir gaz niteliğinde oluyor. Bununla birlikte, geçen milyarlarca yıl boyunca hafif olan gazlar yükselerek uzaya kaçmış, ağır olanlar da okyanuslarda çökelerek çözünmüştür. Örneğin okyanuslardaki azot oranı havadakinden azken, okyanuslardaki oksijen, argon ve karbondioksit (CO2: 44 g/mol) oranları havadakinden fazladır.

Kaynak: Altınoluk Dergisi, Sayı: 401

İslam ve İhsan

ATMOSFER NEDİR, KATMANLARI NELERDİR?

Atmosfer Nedir, Katmanları Nelerdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.