Atmosfere İşaret Eden ayet
Enbiya suresi 32. ayet atmosferi nasıl tasfir ediyor? İlahi bir düzen ve sanat eseri olan atmosferin görevi nedir?
“Biz, gökyüzünü korunmuş bir tavan gibi yaptık. Onlar ise, gökyüzünün âyetlerinden yüz çevirirler.” (el-Enbiyâ, 32)
Birçok âyet-i kerîme semâyı bir binâ, korunmuş bir tavan olarak tefekkür etmemizi bize tâlim buyurur.
Güneş sistemindeki Jüpiter ve Satürn gibi büyük gezegenler ve dünyanın etrafında pervâne olan ay, fezâ boşluğundan gelip dünyaya çarpabilecek göktaşlarına karşı bir tavan hükmündedir.
Bunlardan sıyrılıp dünyaya yaklaşabilmiş göktaşları ise, atmosfere girdiğinde derhâl sürtünme neticesi yanmakta ve ekseriyâ zemine düşmeden, eriyip toz hâline gelmektedir. Bu da atmosferin korunmuş tavan mânâsının bir başka tezâhürüdür.
Ayrı bir hikmettir ki;
Bu tozlar da bulutları aşılayarak, yağmurların damla damla yağmasına vesile olmaktadır.
Bugün güneşten gelen ultraviyole / morötesi ışınların radyasyon yaydığı ve kanserojen olduğu bilinmektedir. Atmosferimiz ise büyük ölçüde bu ışınları filtre etmektedir.
Atmosferin bir başka husûsiyeti, güneşten âdetâ bir paket içinde gelen ışığın arzda yansıdıktan sonra bir fânus gibi aydınlık oluşturmasıdır. Meselâ ay atmosferden mahrum olduğu için, zemini aydınlansa da hemen üstü karanlık kalır.
Atmosferdeki en büyük nimet ise teneffüs edebildiğimiz havayı bize sağlamasıdır. Yanıcı bir madde olan oksijenin, atmosfer terkîbindeki % 21 şeklindeki nisbeti de en uygun seviyededir. Daha azının teneffüs etmekte sıkıntılara, daha fazlasının sık sık yangınlara sebebiyet vereceği ifade edilmektedir.
Ateistler bile; «Yarın oksijen düşer mi?» diye bir endişe duymadan ilâhî kudrete itimat hâlinde yaşamaktadır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Aralık, Sayı: 226
YORUMLAR