Avrasya Tüneli Dualarla Açıldı

İstanbul'un iki yakasını birleştiren ve dünyada deniz altından geçen ilk iki katlı karayolu tüneli olan Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla hizmete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreninde yaptığı duada, “Rabbimiz! Kıtaları birleştirdiğimiz gibi gönülleri birleştirmeyi bizlere nasip eyle. Milletler arasında rahmeti ve adaleti yaymayı bizlere nasip eyle. Bizleri yeryüzünü ifsat edenlerden değil, imar edenlerden eyle.” niyazında bulundu.

Başkan Görmez, binlerce vatandaşın katıldığı Avrasya Tünelinin açılış töreninde yaptığı duada şu ifadelere yer verdi;

BİZLERİ YERYÜZÜNÜ İMAR EDENLERDEN EYLE!

Ey bizleri ve bütün mevcudatı yoktan var eden, varlığından, birliğinden, rahmetinden bizleri haberdar eden Yüce Rabbimiz! Bugün iki kıtayı birleştiren bu eseri senin ismi celilini yâd ederek ‘Bismillahirrahmanirrahim’ diyerek açıyoruz. Bu eseri, aziz İstanbul’umuz, aziz milletimiz ve bütün insanlık için hayırlı ve mübarek eyle Allah'ım!

Ey bizlere sonsuz nimetler lütfen eden Rahman, Rahim, Kerim, Latif, Muin Yüce Rabbimiz! Lütfunu, inayetini, rahmetini, keremini milletimizden, ülkemizden eksik etme Allah’ım.

Rabbimiz! Kıtaları birleştirdiğimiz gibi gönülleri birleştirmeyi bizlere nasip eyle. Milletler arasında rahmeti ve adaleti yaymayı bizlere nasip eyle. Bizleri yeryüzünü ifsat edenlerden değil, imar edenlerden eyle. Dünyayı imar ederken ebedi hayatımızı, ahiretimizi unutanlardan eyleme Allah’ım.

ŞEHİRLERİMİZİ İNŞA EDERKEN GÖNÜL ŞEHRİMİZİ HARABEYE ÇEVİRME

Allah’ım! Bizi, şehirlerimizi ve medeniyetlerimizi tahrip eden değil, inşa edenlerden eyle. Şehirlerimizi inşa ederken gönül şehrimizi harabeye çevirme Allah’ım.

Yüce Rabbimiz! Bu milletin istiklali ve istikbali için can veren bütün şehitlerimize rahmet diliyoruz, ruhlarını haberdar eyle Allah'ım.

15 Temmuz'da göğüslerini tanklara siper eden aziz şehitlerimize rahmet eyle. Geçen hafta İstanbul'da, Kayseri'de fedai can eyleyen, ölümsüzlüğe, ebediyete uğurladığımız şehitlerimize rahmet eyle. Gazilerimize, yaralılarımıza acil şifalar ihsan eyle. Yüreklerine ateş düşen ailelerine sabır, metanet, sekinet lütfeyle Allah'ım.

MAZLUMLARIN, MAĞDURLARIN, MASUMLARIN DAİMA ÜMİDİ OLMAYI BİZLERE NASİP EYLE!

Allah'ım! Yeryüzünü insanca imar etmeyi bizlere nasip eyle. Bizden sonraki nesillere daha güzel dünya kurmayı bizlere nasip eyle Allah'ım. Bu aziz milleti, tarih boyunca olduğu gibi mazlumların, mağdurların, masumların daima ümidi olmayı bizlere nasip eyle Allah’ım.

Allah'ım! Harabeye dönmüş İslam beldeleri var. Başta Halep olmak üzere harabeye dönmüş İslam beldelerini de güzel İstanbul gibi imar etmeyi kardeşlerimize nasip eyle. Milletimizin istikbal ve istiklaline kastedenlere karşı, terör ve cinayet şebekelerine karşı, milletimize güç ve kuvvet ver Allah’ım. Milli birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle, kardeşlik misakımızı yenilemeyi bizlere nasip eyle Allah'ım. Amin.

Avrupa ile Asya'yı deniz altından birleştirecek Avrasya Tüneli’nin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in yanı sıra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, bakanlar ve binlerce vatandaş katıldı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.