Avrupa, Türkiye İle İpleri Tamamen Koparır mı?

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2005 yılından bu yana sürdürülen üyelik müzakerelerinin askıya alınması seçeneği gündemdeki yerini koruyor. 

Müzakerelerin askıya alınması gerektiğini düşünenlerin gerekçesini AB’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini şu sözleriyle özetliyor; “Yeni Anayasa değişiklikleri ile Türkiye’nin AB’ye entegrasyonunu öngören siyasi proje sona erdi”

AB kararlarında ağırlığı olan Alman Hükümeti ise Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesini, mevcut sorunların diyalog kapsamında ele alınmasını savunuyor. Referandum sonrası gerek Almanya’dan Angela Merkel’in ‘Saygılı bir ilişki geliştirmek istiyoruz” mesajı, gerekse Fransa’dan gelen seçimle ilgili düzensizliklerle alakalı olarak dillendirilen eleştirilerdeki düşük ton ve temkinli üsluba dikkat çekiliyor.

Bu temkinli yaklaşımın nedeni ise AB’nin terörle mücadele stratejisi ve mülteci politikalarında Türkiye’nin hayati rolü ve konumu. Bu durum, AB’nin Türkiye ile ipleri tamamen koparmasına mani oluyor.

İpleri tamamen koparamayacağı öngörülen ancak referandum sonuçlarını da kolay kolay hazmedemeyecek gibi gözüken AB ülkeleri bundan sonraki süreçte Türkiye ile olan ilişkilerinde nasıl bir seyir izleyecek peki?

AVRUPA'NIN TÜRKİYE'Yİ SIKIŞTIRABİLECEĞİ DÖRT STRATEJİ

Britanya’nın önde gelen dergilerinden Economist, anayasa referandumuna ilişkin analizinde şöyle bir değerlendirmede bulunuyor: “Erdoğan uzun süredir göz koyduğu güçlere şimdi sahip. Ama bu güçler, evde gerilim ve dışarıda yalnızlaşma gibi bir maliyetle geldi.” diyor.

Economist’in analizine yansıyan “Evde gerilim ve dışarıda yalnızlaşma” şeklinde özetlenen maliyet meselesini nasıl okumak gerekiyor? Bu maliyetin çerçevesini ve derinliğini çizmek mümkün mü?

Bu konudaki değerlendirmelere bakıldığında, Türkiye’nin gücünü, direncini kıracak, etkisini azaltacak onu kriminalize edecek bir iklim meydana getirilmeye çalışılacağı, bu noktada kimi Avrupa ülkelerinin ellerindeki dört stratejik kartı kullanabileceğine dikkat çekiliyor. Gazeteci ve strateji uzmanı Nihat Ali Özcan, AB’nin devreye sokması muhtemel elindeki dört stratejiyi şöyle özetliyor:

Birincisi, “Kürt sorunu” olarak ambalajlanmış PKK kartı. Sadece Türkiye’de değil, AB üyesi ülkelerde ve Suriye’de bu kartın etkisini artıracak hamleler dikkat çekici.

İkincisi, FETÖ kartı. FETÖ elemanlarının dışarı taşıdıkları nefret, “bilgi ve belgeler”.

Üçüncüsü, Alevi meselesini kaşıyarak toplumu germek, enerjisini içeride tutmak.

Son olarak, AGİT benzeri kuruluşların yardımı ile “propaganda” savaşını sürdürerek “her şeyin/değerin” meşruiyetini erozyona uğratmak. AB için resim bu kadar net ise Türkiye için yapılması gerekenler de açık demektir.”   

Alman Dışişleri Bakan Sigmar Gabriel’nin de referandum sonrası yaptığı açıklamada; “Yapmamız gereken, anayasa değişiklikleri lehinde oy kullanmayanları güçlendirmek. Ne de olsa Türkiye’de halkın yarısı, hatta belki daha fazlası bu değişikliklere karşı oldu, onları güçlendirmeliyiz…” ifadelerini kullanması son derece dikkat çekici. Alman bakan “anayasa değişiklikleri lehinde oy kullanmayanları güçlendirmekten” neyi kastediyor? Bu noktada Almanya’nın ya da genel anlamda AB’nin bundan sonraki süreçte “Hayır” bloğunu güçlendirme stratejisinin mahiyeti Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem arz ediyor.

AB-TÜRKİYE ARASINDA KONTROLLÜ GERİLİM SÜREBİLİR

Gerek Economist’in “Evde gerilim ve dışarıda yalnızlaşma” diye özetlediği durumun derinleştirilmesi ihtimali gerekse Alman bakanın “Hayır” bloğunu güçlendirme açıklamaları önümüzdeki dönemde Türkiye’nin başını ağrıtacak riskleri işaret ediyor.

PKK sempatizanı Avrupalı siyasilerce hazırlanan ve referandumun meşruluğunu sorgulayan AGİT raporu benzeri adımlarla bundan sonraki süreçte daha çok karşılaşılabilir. Meşruluk sorunu olduğu algısı sürekli biçimde diri tutulmaya çalışılabilir. Batı medyasınca her geçen gün derinleştirilerek yürütülen şeytanlaştırma ve yalnızlaştırması strateji yine devam ettirilebilir. AB, bu stratejisi ile Türkiye’nin elindeki mülteci kozunu dengelemeye çalışacağını söylemek mümkün.

Velhasıl, bundan sonraki süreçte Türkiye-AB ilişkilerinde, stratejik hamlelerle kontrollü bir gerilimin süreceği öngörülebilir. Ancak AB, son kertede Türkiye üzerinde baskı kurarken, çıkarları gereği ipleri tamamen koparmayacaktır. Bu beklenti pek çok siyasi analizde de dillendiriliyor.

Türkiye’nin de benzer bir yol takip edeceğini söylemek mümkün. Referandum sonrası Ankara’nın hem içerideki kırılgan siyasi dengeleri hem de bölgesindeki oldukça kritik gelişmeleri göz önüne alarak AB ile ilişkilerde daha temkinli ve güç muhasebesi yapılmış bir politika takip edeceği beklentisi hâkim. Türkiye’nin AB serüveni bakalım nereye doğru evrilecek? Bekleyip göreceğiz.

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 375. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.