Avrupa'ya Ders Niteliğinde Mesajlar
Dış politika gündemi açısından hareketli bir ayı daha geride bıraktık. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da gerçekleşen 13. zirvesi gerek katılım gerekse alınan kararlar açısından teşkilatın tarihe geçen zirvelerinden biri oldu.
Suud Kralı Selman’ın Türkiye ziyareti bir müddettir dikkatleri üzerine çeken Ankara-Riyad arasındaki işbirliğini daha ileriye taşıması açısından oldukça önemliydi…
Bir taraftan Suudi Arabistan ile ilişkisini derinleştiren Ankara, Riyad yönetiminin rekabet halinde olduğu İran ile de birçok alandaki görüş ayrılığına rağmen yakın temas halini sürdürdü. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mezhebi gerginlikleri sona erdirebilme ve denge politikası çerçevesinde verdiği mesajlar bir hayli gündem oldu...
Sıkıntılarla dolu Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerindeki gündem ise Avrupa Parlamentosu’nun tartışılan Türkiye raporu oldu. PKK terörünü görmeyen, Türkiye’nin terörle mücadelesine şüphe düşüren bir dilin hâkim olduğu raporda insan hakları ihlalleri ve ifade özgürlüğüne yönelik eleştiriler ön plandaydı.
Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde hem Avrupalılara hem içerideki yabancılaşmış çevrelere verdiği ders niteliğindeki mesajlar bir hayli yankı buldu…
Suriye’de ABD’nin terör örgütü PYD ile yürüttüğü kirli pazarlık, eski müttefikler Esed rejimi ile PYD’nin alan hakimiyeti kavgası, artık anlamsız hale gelen ateşkes ve Cenevre’de tıkanan görüşmeler geçen ayın Suriye gündeminde öne çıkan gelişmelerindendi…
Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 363. Sayı, Mayıs 2016