Ayak Kokusu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Ayak kokusu neden olur? Ayak kokusu nasıl giderilir? Özellikle misafirliğe veya camiye giderken insanlara büyük rahatsızlık veren ayak kokusunu gideren doğal çözümler...

Çorap, ayakkabı vb. faktörler ayakların havasız kalıp terlemesine ve koku yapmasına neden olur. Bu durum günlük hayatımızda insanlara rahatsızlık verdiği gibi mantar enfeksiyonu vb. birçok hastalığın da davetçisidir.

AYAK KOKUSU NEDEN OLUR?

  1. Ayak kokusunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
  2. Terlemeye yol açan bazı ilaçlar,
  3. Stres,
  4. Aşırı terleme problemi olan hiperhidrozis,
  5. Ergenlik ve hamilelik döneminde yaşanan hormonsal değişiklikler,
  6. Mantar enfeksiyonu,
  7. Çorapsız ayakkabı kullanımı,
  8. Kapalı ve hava almayan ayakkabı tercih edilmesi,
  9. Az su içmek,
  10. Şeker hastalığı

AYAK KOKUSUNA İYİ GELEN DOĞAL YÖNTEMLER

Evde hazırlayacağınız doğal karışımlarla ayak kokusunu gidermeniz mümkün. İşte ayak kokusunu gideren birkaç doğal formül:

Karbonat: Karbonat ayak terinin pH’ını nötralize eder ve bu sayede kokulara neden olan bakterilerin sayısını azaltır. Ayaklarınızın sığacağı büyüklükte bir leğeni ılık suyla doldurun ve içine 2 tatlı kaşığı karbonat atın. Ayaklarınızı suda 20 dakika bekletin. Koku azalana kadar 1 hafta boyunca her akşam tekrarlayın.

Lavanta Yağı: Lavanta yağı kokuya yol açan bakterileri temizler, ayaklarınıza güzel bir koku verir ve ayak mantarını önlemeye yardımcı olur. Leğeni ılık suyla doldurduktan sonra içine 10-15 damla lavanta yağı damlatın ve ayaklarınızı 15-20 dakika bu suda bekletin. Bir kaç gün boyunca günde 2 kez uygulayın.

Çay: İçinde tanik asit bulunun siyah çay bakterilere karşı koruma sağlar ve ayak derisinde bulunan gözenekleri küçülterek terlemeyi azaltır. 2-3 adet poşet çayı çaydanlıkta demledikten sonra yarısına kadar su doldurduğunuz leğene boşaltın ve ayaklarınızı 15-20 dakika kadar bu suda bekletin.

Sirke: Sirkede bulunan asit bakterilerin yaşaması için uygun olan ortamı tamamen ortadan kaldırır. Ayaklarınızın sığacağı büyüklükte leğeni ılık suyla doldurduktan sonra 2 su bardağı kadar sirke ilave edin ve ayaklarınızı bu karışımda 10-15 dakika bekletin. Daha sonra sirke kokusunu çıkarmak için ayaklarınızı sabunla yıkayın ve bol suyla durulayın.

İslam ve İhsan

AYAK UCUNA BAKARAK YÜRÜMENİN FAYDALARI

Ayak Ucuna Bakarak Yürümenin Faydaları

GÜZEL KOKUYU REDDETMEK CAİZ MİDİR?

Güzel Kokuyu Reddetmek Caiz midir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.