Ayetel Kürsi Dinle - Ayetel Kürsi Türkçe Okunuşu ve Anlamı
Büyük Çamlıca Camiî İmam-Hatibi Kerim Öztürk Bakara suresinin 255. ayetini (Ayetel Kürsi) okuyor. Ayetel Kürsi’nin Arapçası, okunuşu, anlamı ve fazileti.
AYETEL KÜRSİ’NİN FAZİLETİ
Muhammed b. İsâ’dan (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre İbn Aska (radıyallahu anh) şöyle dedi:
“Adamın biri Resulullah’a gelip,
‘Kur’an’ın en faziletli âyeti hangisidir?’ diye sordu. Resulullah şöyle buyurdu:
Âllah’u Lâilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm...” (Müslim, Müsafirîn, 258; Ebû Dâvûd, el-Huruf ve’l-Kiraa, 35; İbn Hanbel, V/142)
***
Başka bir hadis-i şerifte de:
“Kur’an’ın en faziletli âyeti Bakara sûresindeki Âyetü’l Kürsi’dir. Bu âyet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır.” buyurmuştur. (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)
***
Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bir defa Ka’b oğlu Ubey’e (radıyallahu anh), ezberinde olan âyetlerden hangisinin daha yüce olduğunu sormuş, “Allah ve Resulü daha iyi bilir.” cevabını alınca, soruyu tekrar etmiş, bunun üzerine Ubey (radıyallahu anh), bildiği en yüce âyetin “Allahu lâ ilâhe illâhüve’l-Hayyu’l-Kayyûm” olduğunu söylemiştir. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) aldığı cevaptan memnun olarak Ubey’in göğsüne vurarak “Ey Ebû Münzir! İlim sana kutlu olsun.” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Vitir,17)
Ayrıca Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
“Âyetü’l Kürsî Kur’ân âyetlerinin şahıdır.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)
AYETEL KÜRSİ ARAPÇA
AYETEL KÜRSİ TÜRKÇE OKUNUŞU
Bismillahirrahmanirrahim.
“Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te’huzühu sinetün velâ nevm, lehu mâ fissemâvâti ve ma fil’ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi’iznih, ya'lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm, velâ yü-hîtûne bi’şey'in min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel'ard, velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim.” (Bakara suresi, 255)
AYETEL KÜRSİ ANLAMI
Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla.
“Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Onu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey onundur. İzni olmaksızın onun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar onun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek ona güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.” (Bakara suresi, 255)
YORUMLAR