Ayetel Kürsi’nin Okunuşu ve Anlamı
Kürsi ne demektir? Ayetel Kürsi adını nereden almıştır? Ayetel Kürsi nasıl okunur? Ayetel Kürsi’nin faziletleri nelerdir? Ayetel Kürsi’nin Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamını (mealini) yazımızda okuyabilirsiniz.
Âyetü’l-Kürsî, Bakara sûresinin tevhid akîdesini anlatan 255. âyetinin adıdır.
Adını, âyetin içinde geçen ve “taht, hükümranlık, ilim, kudret” gibi mânalara gelen kürsî kelimesinden almıştır.
AYETEL KÜRSİ’NİN OKUNUŞU VE ANLAMI
Ayetel Kürsi Arapça
اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ اَلْحَيُّ الْقَيُّومُۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌۜ لَهُ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۜ مَنْ ذَا الَّذ۪ي يَشْفَعُ عِنْدَهُٓ اِلَّا بِاِذْنِه۪ۜ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ اَيْد۪يهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْۚ وَلَا يُح۪يطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِه۪ٓ اِلَّا بِمَا شَٓاءَۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَۚ وَلَا يَؤُ۫دُهُ حِفْظُهُمَاۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظ۪يمُ
Ayetel Kürsi Türkçe Okunuşu
Bismillâhirrahmânirrahîm. Allahü lâilâhe illâ hüvel hayyül kayyüm. Lâ te’hızühû sinetün velâ nevm. Lehü mâ fissemâvâti vemâ fil ard. Men zellezî yeşfeu indehû illâ bi iznih. Ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bi şey’in min ilmihî illâ bimâ şâe. Vesia kürsiyyühüssemâvâti vel ard. Velâ yeûdühû hifzuhümâ vehüvel aliyyül azîm. (Bakara sûresi, 255)
Ayetel Kürsi Anlamı
Allah, O’ndan başka ilâh yoktur. O, haydır, kayyumdur. Kendisine ne uyku gelir, ne de uyuklama… Göklerde ve yerdekilerin hep- si O’nundur. İzni olmadan, O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O’na hiçbir şey gizli kalmaz.) O’nun bildir- diklerinin dışında, insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü, gökleri ve yeri içine alır. Onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür. (Bakara sûresi, 255)
AYETEL KÜRSİ’NİN FAZİLETİ
Âyetü’l-kürsî’nin fazileti hakkındaki bazı hadislerde Hz. Peygamber (s.a.s.) Kur’an’da en büyük âyetin Âyetü’l-kürsî olduğunu (Müslim, “Müsâfirîn”, 258; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 352, “Ḥurûf”, 1), yatağına girerken onu okuyan kimseyi Allah’ın koruyacağını ve şeytanın ona yaklaşamayacağını (Buhârî, “Vekâlet”, 10), bu âyetin içinde Allah’ın en yüce isminin bulunduğunu (Müsned, VI, 461) ve Kur’an âyetlerinin efendisi olduğunu (Tirmizî, “Feżâʾilü’l-Ḳurʾân”, 2) haber vermiştir.
YORUMLAR