Bademcik Ameliyatı Gerektiren 6 Durum
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, bademcik ameliyatı gerektiren 6 durumu anlattı.
Boğazda küçük dilin iki yanında yer alan ve vücudun savunmasında rol oynayan lenf dokuları olan bademcikler ağız yoluyla giren mikroplarla mücadelede ilk savunma hattını oluşturuyorlar. Özelikle çocukların sağlıkları üzerinde önemli bir işlev üstlenseler de bazen tam aksine vücuda zarar verebiliyorlar. Örneğin sık geçirilen bademcik enfeksiyonlarında rol oynayan bakterilerden biri olan Grup A Beta hemolitik streptokoklara karşı oluşan antikorlar düşük ihtimal de olsa uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasına, kalp kapakçıklarında, böbreklerde ve eklemlerde hasara yol açabiliyorlar. Peki ama bademciklerin alınması ne zaman gündeme geliyor?
BU ŞİKAYETLER VARSA BADEMCİK ALINMALI
Sık sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocukların düzgün ilaç tedavisi almaları sağlanıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, geçirilen iltihapların sebepleri ve vücuda etkileri araştırıldıktan sonra aşağıdaki durumlar geliştiği takdirde ameliyat önerildiğine dikkat çekiyor.
- Üst solunum yolu, bademcik ve geniz eti büyüklüğü nedeniyle tıkanmış ve buna bağlı olarak “uyku apnesi” olarak adlandırılan uykuda kısa süreli solunum durması sorunu gelişmişse.
- Bademcik çevresinde abse varsa. Tekrarlayan bademcik abseleri derin boyun dokularına, hatta göğüs boşluğuna kadar ilerlediklerinde hayatı tehdit edebiliyor.
- Son bir yılda 7 defa veya son 2 yılda yıl başına 5'şer kez veya son 3 yılda yıl başına 3’er defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirmişse. Sık geçirilen bademcik iltihaplanmaları hem hayat kalitesini düşürüyor, hem de beta mikrobuna bağlı oluşabilecek kalp, böbrek ve eklem komplikasyonlarının riskini arttırıyor.
- Kalp kapakçık sorunu varsa. Sürekli iltihabi durumlar uzun vadede kalp dokularında bozulmaya yol açabiliyor ve bunun sonucunda hayatı tehdit edebilecek kalp problemlerinin görülme riskini arttırıyor.
- Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa. Sık geçirilen orta kulak iltihabı kronik kulak iltihabına dönüşüp kulak zarının delinmesine ve kulak kemikçiklerinin erimesine yol açabiliyor. Bu durumun tek tedavisi ise kulak ameliyatı oluyor. Bunun önüne geçmek için bademcik ve geniz eti ameliyatı öneriliyor.
- Bademcikler çocukların beslenmelerine ve solumalarına engel olacak kadar büyümüşse. Çocukta gelişim geriliği ile uyku problemlerine neden olabiliyor ve hayat kalitesini düşürüyor.
YORUMLAR