Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Mevsim geçişlerinde görülen grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş vb. gibi birçok hastalıkla ve koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmenin yolu ancak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmakla mümkün olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi de ancak sağlıklı beslenme ve dengeli yaşamakla oluşturulabilir. Peki bağışıklık sistemini nasıl günlendirebiliriz? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? Bu sorularını cevaplarını okurlarımız için derledik.

Mevsim geçişlerindeki hastalıklar ve bulaşıcı (Covid-19 olarak da bilinen koronavirüs gibi) hastalıklardan korunmak, yakalandığımız hastalığı daha hafif atlatmak ve depresyonla başa çıkmak için beslenme alışkanlığımız oldukça önemli. Mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmek, metabolizmayı hızlandırmak ve depresyondan korunmak için 10 beslenme tavsiyesi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 10 BESİN

1. Su İçin

Sıcaklığın düşmesiyle doğru orantılı olarak su içimi de azalır. Ancak vücudumuzun su ihtiyacı her mevsimde devam eder. Bu nedenle özellikle gripten korunmak için günde 2 ila 2,5 litre su için.

2. Bol Sebze ve Meyve Yiyin

Sebze ve meyveler içerdikleri antioksidanlar (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini; zeytin yağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan “beta karoten” içerir. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin.

3. Yulaf Yiyin

Yulaf, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğinin yanı sıra kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkili “beta glukan” içerir. Bu nedenle özellikle sık sık soğuk algınlığı ve gribe yakalananlar, yoğun ve stresli bir çalışma temposu olanlar mutlaka beslenmelerinde yulafa yer vermelidir.

4. Sarımsakta Şifa Vardır

Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

5. Yoğurt ve Kefiri Sofranızdan Eksik Etmeyin

Yoğurt ve kefir gibi probiyotik özelliğe sahip besinler özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdirir. Ayrıca probiyotik besinler, iltihabi (enflamatuvar) hastalıkların oluşumunu önler ve antioksidan etki gösterir. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralarınızdan eksik etmeyin.

6. Yeşil Çay İçin

Yeşil çay içerdiği “kateşin” sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Ancak yeşil çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktor ve diyetisyenlerine danışarak içmelidirler.

7. Zencefil Hastalıklara Karşı Kalkan

Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

8. Haftada 2 Kez Balık Yiyin

Soğuk mevsimlerde deniz balıkları yüksek miktarda antioksidan özelliği içeren Omega 3 bakımından zengindir. Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kolon ve prostat kanserlerinin önlenmesinde faydalıdır. Bu nedenle haftada 2 kez mutlaka balık yiyin.

9. Şekeri Azaltın

Fazla şeker tüketimi bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini baskılarayak direncini zayıflatıyor. Bu yüzden mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli gıdaları azaltın.

10. Kavrulmamış Kuru Yemiş Yiyin

Özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri E vitamini, çinko, magnezyum , omega 3 gibi yağ asitleri, vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı kalkan görevi görüyor. Günde bir avuç yenilebilir. Fındık ve bademi kavrulmamış, çiğ tüketmek faydalı.

 

İslam ve İhsan

ÇOCUĞUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Çocuğun Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

ŞİFA AYETLERİ

Şifa Ayetleri

BULAŞICI HASTALIKLARLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Bulaşıcı Hastalıklarla İlgili Ayet ve Hadisler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.