Baharda Sık Görülebilecek Hastalıklar Nelerdir?

Bazı hastalıklar bahar aylarında daha sık görülür veya hastalığın şiddeti artar. Peki bu hastalıklar hangileridir?

Bahar ayları tüm doğa için cıvıl cıvıl geçer. Her yer yeşillenir, tüm doğa, hayvanlar ve insanlar rahat bir nefesalır. Ama bu herkes için geçerli değildir, bazı hastalıklar bahar aylarında daha sık görülür veya hastalığın şiddeti artar. Peki bu hastalıklar hangileridir?

BAHARDA EN SIK GÖRÜLEN BEŞ HASTALIK

Üst Solunum Yolu Hastalıkları

Sebebi tam bilinmese de bahar aylarında tıpkı sonbaharda olduğu gibi grip, nezle, sinüzit gibi hastalıkların arttığı gözlenir. Bu duruma hava akımlarının ve ısı değişiminin sebep olduğu düşünülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için el hijyenine çok dikkat etmeli, duştan sonra saçları iyice kurutmalı, rahat ve sıkmayan kıyafetler giymeli, bol su tüketmeli, düzenli spor yapmalı, iyi ve kaliteli uyku uyumalı ve dengeli beslenmeliyiz. Ayrıca grip aşısı olmak da bu hastalıklara karşı korunmamıza olanak sağlar.

Bahar Nezlesi (Alerjik Rinit)

Bahar aylarında polenlerin burun mukozasında oluşturduğu alerji nedeniyle burun mukozası iltihaplanması ve ödemlenmesi sonucu ortaya çıkan hastalığa Alerjik Rinit (Bahar Nezlesi) denir. Bu hastalık bahar aylarında çok sık görülür. Daha çok burun akıntısı veya tıkanıklığı, göz kaşıntısı ve yaşarması, hapşırık ve ses kısıklığı ile kendini gösterir. Bahar nezlesinden kaçınmak için özellikle polenlerin fazla olduğu ormanlık, ağaçlık veya çimenlik bölgelerden uzak durulması gerekir.

Bahar Yorgunluğu Depresyonu

Bahar aylarının gelişi ile yaşanan hava, ışık ve ısı değişimi özellikle depresyona yakın kişilerde yorgunluğa ve depresyona sebep olur. Bu durum halk arasında bahar yorgunluğu olarak bilinir.

Kişide halsizlik, yorgunluk, kas ağrısı, zevk almama, enerjisizlik, uykusuzluk veya çok uyuma gibi şikayetler olur. Peki bu durumu azaltmak için neler yapılabilir? Uyku düzenine dikkat edilmeli, egzersiz ve spor yapılmalı, sağlıklı besinler tüketilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafeinli içecekler azaltılmalı.

Alerjik Astım

Akciğerdeki bronşların daralması sonucu ortaya çıkan astım, kendini hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı veya nefes alırken morarma şikâyeti ile gösterebilir. Özellikle bahar aylarında alerjenlere karşı ortaya çıkan ve ataklarla kendini gösteren astıma ise alerjik astım denir. Alerjik astımdan korunmanın yolu ise alerjisi olduğunu bildiğimiz polen, ev tozu ve akarlardan uzak durulmasıdır.

Mide Hastalıkları

Bahar aylarında gastrit, mide ülseri ve reflü gibi hastalıkların şiddeti rtmaktadır. Midede şişkinlik, yanma, ağrı, ağza acı su gelmesi gibi şikayetler görülür. Bunlardan korunmak için asitli içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalı, gece geç saatlerde bir şeyler yenilip içilmemeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

İslam ve İhsan

BAHAR YORGUNLUĞU NASIL GEÇER?

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

BAHAR NEZLESİNE DİKKAT!

Bahar Nezlesine Dikkat!

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.