Baharda Sık Görülebilecek Hastalıklar Nelerdir?

SIHHAT

Bazı hastalıklar bahar aylarında daha sık görülür veya hastalığın şiddeti artar. Peki bu hastalıklar hangileridir?

Bahar ayları tüm doğa için cıvıl cıvıl geçer. Her yer yeşillenir, tüm doğa, hayvanlar ve insanlar rahat bir nefesalır. Ama bu herkes için geçerli değildir, bazı hastalıklar bahar aylarında daha sık görülür veya hastalığın şiddeti artar. Peki bu hastalıklar hangileridir?

BAHARDA EN SIK GÖRÜLEN BEŞ HASTALIK

Üst Solunum Yolu Hastalıkları

Sebebi tam bilinmese de bahar aylarında tıpkı sonbaharda olduğu gibi grip, nezle, sinüzit gibi hastalıkların arttığı gözlenir. Bu duruma hava akımlarının ve ısı değişiminin sebep olduğu düşünülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için el hijyenine çok dikkat etmeli, duştan sonra saçları iyice kurutmalı, rahat ve sıkmayan kıyafetler giymeli, bol su tüketmeli, düzenli spor yapmalı, iyi ve kaliteli uyku uyumalı ve dengeli beslenmeliyiz. Ayrıca grip aşısı olmak da bu hastalıklara karşı korunmamıza olanak sağlar.

Bahar Nezlesi (Alerjik Rinit)

Bahar aylarında polenlerin burun mukozasında oluşturduğu alerji nedeniyle burun mukozası iltihaplanması ve ödemlenmesi sonucu ortaya çıkan hastalığa Alerjik Rinit (Bahar Nezlesi) denir. Bu hastalık bahar aylarında çok sık görülür. Daha çok burun akıntısı veya tıkanıklığı, göz kaşıntısı ve yaşarması, hapşırık ve ses kısıklığı ile kendini gösterir. Bahar nezlesinden kaçınmak için özellikle polenlerin fazla olduğu ormanlık, ağaçlık veya çimenlik bölgelerden uzak durulması gerekir.

Bahar Yorgunluğu Depresyonu

Bahar aylarının gelişi ile yaşanan hava, ışık ve ısı değişimi özellikle depresyona yakın kişilerde yorgunluğa ve depresyona sebep olur. Bu durum halk arasında bahar yorgunluğu olarak bilinir.

Kişide halsizlik, yorgunluk, kas ağrısı, zevk almama, enerjisizlik, uykusuzluk veya çok uyuma gibi şikayetler olur. Peki bu durumu azaltmak için neler yapılabilir? Uyku düzenine dikkat edilmeli, egzersiz ve spor yapılmalı, sağlıklı besinler tüketilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafeinli içecekler azaltılmalı.

Alerjik Astım

Akciğerdeki bronşların daralması sonucu ortaya çıkan astım, kendini hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı veya nefes alırken morarma şikâyeti ile gösterebilir. Özellikle bahar aylarında alerjenlere karşı ortaya çıkan ve ataklarla kendini gösteren astıma ise alerjik astım denir. Alerjik astımdan korunmanın yolu ise alerjisi olduğunu bildiğimiz polen, ev tozu ve akarlardan uzak durulmasıdır.

Mide Hastalıkları

Bahar aylarında gastrit, mide ülseri ve reflü gibi hastalıkların şiddeti rtmaktadır. Midede şişkinlik, yanma, ağrı, ağza acı su gelmesi gibi şikayetler görülür. Bunlardan korunmak için asitli içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalı, gece geç saatlerde bir şeyler yenilip içilmemeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.