Bakara Suresinin 67. Ayeti Ne Anlatıyor?
Bakara suresinin 67. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Bakara suresinin 67. ayetini nasıl anlamalıyız? Bakara suresinin 67. ayetinin meali ve tefsiri.
Kur’an-ı Kerim’de buyrulur:
وَاِذْ قَالَ مُوسٰى لِقَوْمِه۪ٓ اِنَّ اللّٰهَ يَأْمُرُكُمْ اَنْ تَذْبَحُوا بَقَرَةًۜ قَالُٓوا اَتَتَّخِذُنَا هُزُوًاۜ قَالَ اَعُوذُ بِاللّٰهِ اَنْ اَكُونَ مِنَ الْجَاهِل۪ينَ
Bir zaman Mûsâ kavmine, “Allah size bir inek kesmenizi emrediyor” demiş; onlar da “Bizimle alay mı ediyorsun!” demişlerdi. Mûsâ da “Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım” dedi. (Bakara, 2/67)
ALLAH'IN EMİRLERİNİ BİLGİSİZCE SORGULAMAK
Bilgi
İsrailoğulları arasında aydınlatılamayan bir cinayet olayı vardı. Hz. Mûsâ (a.s.) onlara bir inek kesmelerini ve bir parçasıyla öldürülen kişinin cesedine vurmalarını, böylece maktulün konuşup katili açıklayacağını söyledi. Fakat onlar Allah’tan gelen bu buyruğu garipsediler, emri yerine getirmemek için direndiler, kesilecek hayvanın yaşı, rengi ve büyüklüğü gibi nitelikleri hakkında art arda lüzumsuz sorular sormaya başladılar. Peygamberimizin (s.a.s.) şu hadisi, bu tür olaylar hakkındadır: “Sizden öncekiler, peygamberleriyle münakaşa etmeleri ve çok soru sormaları sebebiyle helak oldular.” (Buhâri, “İ’tisâm”, 2)
Mesaj
Allah’tan geldiği kesin olan emirlere itaat etmek esastır.
Kelime Dağarcığı
Bakara: İnek, sığır.
Eûzü billah: Allah’a sığınırım.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
Hz. Mûsâ’nın (a.s.) Tûr dağında bulunduğu sırada Sâmirî’nin yaptığı altın buzağı heykeline tapmaya başlamışlardı. (bk. A‘râf 7/152; Tâhâ 20/85-96) Zira “inkâr etmeleri yüzünden kalplerindeki buzağı sevgisi iliklerine işlemişti.” (Bakara 2/93) Bu bakımdan onlar henüz ineği mukaddes bir hayvan görüyor ve onun kesilmesinin mümkün olabileceğini düşünemiyorlardı. Aynı gerekçe ile Hz. Mûsâ’nın (a.s.) bir inek kesme teklifine karşı “Sen bizimle alay mı ediyorsun?” (Bakara 2/67) demişlerdi. Bundan itibaren emre hemen imtisal etmeyip, kesilecek sığırın mâhiyeti, yaşı, rengi ve diğer özellikleri hakkında üst üste sualler sormaları da onu kesmek istememelerinden kaynaklanıyordu.
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com