“Balık Baştan Kokar” Atasözü ile İlgili Örnekler

Hikâyeler

“Balık baştan kokar” atasözü ile ilgili bir örnekler...

Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-’ın:

“İnsanlar yöneticilerinin tâkip ettiği yol üzeredirler.” şeklindeki hikmetli sözü mûcibince halk, başlarında bulunan idarecilere göre şekillenir, onların gittiği yoldan giderler.

“BALIK BAŞTAN KOKAR” ATASÖZÜ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Nitekim Türkçemizdeki; “Balık baştan kokar.” darb-ı meseli de bunu ifâde etmektedir. Bu hususla ilgili olarak birkaç târihî misâl şöyledir:

Emevî halîfelerinden Velid bin Abdülmelik, güzel binâlara meraklıydı. Onun devrinde insanlar da ona bakarak emlâk ve binâ merâkına düştüler. Meclislerde ve mahfellerde devamlı inşaattan bahsolunurdu.

Süleyman bin Abdülmelik, yiyip içmeye düşkün bir hükümdardı. Onun zamanındaki insanlar da yeme-içme lâkırdılarıyla vakitlerini israf ederlerdi.

Ömer bin Abdülazîz ise âbid, zâhid ve takvâ sahibi bir mü’mindi. Onun döneminde halk, ibadet, tâat ve infakta yarışır hâlde idi. Meclislerde: “Bu gece evrâdın ne idi, Kur’ân-ı Kerîm’den kaç âyet hıfzettin, bu ay kaç gün oruç tuttun ve ne kadar infakta bulundun?” gibi sözlerle birbirlerini hayra teşvik ederlerdi.[1]

Dipnot:

[1] Bkz. Ahmed Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiyâ ve Tevârih-i Hulefâ, İstanbul 1976, I, 717; Taberî, Târîhu’l-Ümem ve’l-Mülûk, Kâhire, 1939, V, 266-267.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, 12 Saadet Damlaları, Erkam Yayınları