Başka Bir Ülkeye İşçi Olarak Gidebilmek İçin Evlenmenin Hükmü Nedir?
Bir kimse kendi resmi nikâhlı karısını boşayıp, onunla dinî nikâhını sürdürürken, sırf Almanya’ya işçi olarak gidebilmek için bir Alman kadını ile resmî nikâhla evlenmektedir. Burada, eski eşiyle olan dinî nikâhı geçerli midir? Alman kadını ile olan nikâhının durumu nedir?
Bir erkek resmi nikahlı eşinden mahkeme yoluyla boşanınca evlilik dînî bakımdan da sona ermiş olur ve bir boşama hakkı kullanılmış sayılır. Bu boşandığı eşi ile yeniden dînî nikâhla evlilik yapabilirl. Ancak boşandığı eşinin böyle bir evliliği kabul etmeme hakkı vardır.
Alman kadınını ehl-i kitap bir Hıristiyan olarak düşününce, Müslüman erkekle Hıristiyan kadının evliliği geçerlidir. Burada yalnız Almanya’ya gitme niyetinin olması nikâh üzerinde etkili değildir. Çünkü evlenme, boşanma ve köle azadı gibi üç konuda niyet dikkate alınmaksızın, muâmele yapıldığı anda sonuç meydana gelir.
“ÜÇ ŞEYİN CİDDİSİ DE CİDDİ VE ŞAKASI DA CİDDİDİR” HADİSİ
Hadiste şöyle buyurulmuştur: «Üç şeyin ciddisi de ciddi ve şakası da ciddidir: Nikâh, talak, köle azadı veya cayılabilir boşamada eşine dönme.»[1]
Dipnot:
[1]. Ebû Dâvûd, Talâk, 9; Tirmizî, Talâk, 9; İbn Mâce, Talâk, 13.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları