Bayram ve Teşrik Günlerinde Oruç Tutmak Caiz midir?

Sorularla İslam

Bayram ve teşrik günlerinde oruç tutmak caiz midir? Peygamber Efendimiz Müslümanları bu günlerde oruç tutmaktan neden nehyetmiştir?

İslam’a göre bayram günlerinde oruç tutmanın hükmü.

BAYRAM GÜNLERİNDE ORUÇ TUTMAK

Ebû Ubeyd radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir: “Hz. Ömer’le bir bayramda hazır bulundum. Hutbeden önce namaza başladı ve sonra şöyle dedi: Gerçekten Rasûlullah, şu iki bayram günü oruç tutmaktan nehyetti. Kurban Bayramı’nda kurbanınızın etinden yersiniz, Ramazan Bayramı ise, orucunuzu bozma günüdür.” buyurdu. (1)

Ebû Said el-Hudrî radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir: “Rasûlullah şu iki günün orucundan nehyetti: Ramazan Bayramı günü, Kurban Bayramı günü. İki giyimden de men etti: (Hiçbir taraftan eli çıkmayacak şekilde) tek elbise giyinmekten, erkeğin tek elbise içinde dizlerini dikip oturmasından. İki vakitte namaz kılmaktan da nehy etti: Sabah namazından sonra, ikindi namazarından sonra.” (2)

TEŞRİK GÜNLERİNDE ORUÇ TUTMAK

Teşrik Günleri: Kurban Bayramının birinci gününden itibaren (Zi'l-hiccenin onuncu günü) sonraki üç güne verilen addır.

Ümmü Hânî’nin azadlısı Ebî Mürra’dan rivâyet edildiğine göre o, Abdullah bin Amr’la birlikte, Abdullah’ın babası Amr bin As’ın yanına girmişti. Amr her ikisine yemek getirdi ve “Ye” dedi. Abdullah “Oruçluyum.” dedi. Amr “Ye; bu günlerde Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize yememizi emrederdi. Bu günlerde oruç tutmamızdan bizleri nehyederdi.” Mâlik “O günler teşrik günleri idi.” dedi.

Ukbe bin Amr radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Arefe günü, kurban günü, teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. O günler, yemek ve içmek günleridir.” buyurdu. (3)

Dipnotlar:

(1) Buhâri, K. Savm, Bâbu savmi yevme-l-fıtrı, n. 55/3; Nesêî, İbn-i Mâce, K. Savm, Bâbu- n-nehyi an -sıyâmı-l-fıtrı, n. 1722; Müslim, K. Savm, Bâbu-n-nehyi an savmi yevme-l-fıt- rı, n. 1137; Tirmizi, K. Savm, Bâbu kerâhiyeti-s-savm yevme-l-fıtrı ve-n-nahri, n. 771

(2) Buhâri, K. Savm, Bâbu savmi yevme-l-fıtrı, n. 55/3; Müs’im, K. Savm, Babu-n-nehy an savmi yevme-l-fıtrı, n. 140; Tirmizi, K. Savm, Bâbu kerahiyyeti’s-Savm yevme-l-fıt- rı, n. 772

(3) Tirmizi,K.Savm, Bâbu kerâhiyeti savmı eyyami-t-teşrik, n.773; Müslim,K.Savm, Bâbu tahrîmi savmi eyyamit-teşrik n. 1142

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebu Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları