Baz İstasyonuna Yakınlık Daha Sağlıklı

Cep telefonu ile baz istasyonu arasındaki mesafenin kısa olmasının, cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalga seviyesini düşürerek baz istasyonuna yakın olmanın daha avantajlı olduğu bildirildi.

Biyofizik uzmanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan, cep telefonu ile baz istasyonuarasındaki mesafenin kısa olmasının, cep telefonunun yaydığı elektromanyetik dalga seviyesini düşürdüğünü belirterek, "Bu nedenle baz istasyonuna uzak olmak değil, yakın olmak daha avantajlı bir durumdur. Düşük şiddetli ve daha sık yerleştirilen baz istasyonları, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik alan değerini azaltır." dedi.

Kalkan, baz istasyonunun alan şiddetinin zayıf olması durumunda cep telefonundan dolayı maruz kalınan elektromanyetik dalga seviyesinin arttığını ifade ederek, "Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği içinde bulunan ve bağımsız bir kuruluş olan ICNIRP'in birkaç ay önce yapılan toplantısında, elektromanyetik alanlara maruziyet konusu masaya yatırıldı. Konferansta, baz istasyonu için tavsiye edilen değerlerin maruziyeti ile olumsuz sağlık etkileri arasında ilişkinin kanıtlanmadığı ortaya konuldu." diye konuştu.

Kalkan, cep telefonundan yayılan elektromanyetik dalgaya maruziyetin, baz istasyonunun kapsama alanı kalitesiyle yüksek oranda bağlantılı olduğunun vurgulandığı konferansta, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgalara maruziyet seviyesinin ICNIRP’nin belirlediği değerlerin oldukça altında olduğu, değerlerin son 10 yıldır da sabit tutulduğu kaydetti.

TÜRKİYE'DE DEĞERLER 4 KAT AŞAĞIDA

Cep telefonu ve baz istasyonu gibi cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığını olumsuz etkileyecek güce sahip olmadığını savunan Kalkan, Avrupa ülkelerinde baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalga limit değerinin 41 Volt/metre olduğunu, ancak Türkiye’de bu konuda yetkili merci olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) bunu Türkiye’de 4 kat aşağı çekerek 9,16 Volt/metre olarak uygulanmasına karar verdiğini anımsattı.

Baz istasyonları konusunda kamuoyunda pek çok şehir efsanesinin bulunduğunu iddia eden Kalkan, şunları kaydetti:

"Bilinenin aksine baz istasyonuna uzak olmak değil, yakın olmak daha avantajlı bir durumdur. Düşük şiddetli ve daha sık yerleştirilen baz istasyonları, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik alan değerini azaltır. Uzakta olan veya zayıf şiddetli baz istasyonlarının olması halinde cep telefonunun pilinin hızlı bitmesi bundan dolayıdır. Başa dayalı olan cep telefonu, baz istasyonuna ulaşabilmek için kendi elektromanyetik alan şiddetini arttırır. Dünya Sağlık Örgütünün de belirttiği gibi cep telefonu baz istasyonu ile ne kadar iyi iletişim kurarsa, yayacağı elektromanyetik dalga seviyesi de o kadar düşük olacaktır. Bu da baz istasyonu ile cep telefonunun birbirine yakın ya da uzak olmasına bağlıdır."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.