Bazı Yiyecek ve İçeceklerde Çok Az Miktarda Alkol Bulunuyor. Bunları Yemek veya İçmek Caiz mi?
Bazı yiyecek ve içeceklerde çok az miktarda alkol bulunuyor. Bunları yemek veya içmek caiz mi? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
İslam'da alkolün haram olduğu açık ve nettir. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bizlere, "Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır." (Ebû Dâvud, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3) buyurmuştur. Yani bir madde eğer insanı sarhoş edecek mahiyetteyse, az miktarı dahi olsa haram hükmündedir.
Bazı kardeşlerimiz, yiyecek ve içeceklerde eser miktarda alkol bulunmasının hükmünü merak edebiliyor. Burada öncelikle şunu bilmek gerekir ki, alkolün azı veya çoğu kişiden kişiye değişebilir. Birine az gelen bir miktar, başkasına fazla gelebilir. Bu sebeple İslam, kesin sınır çizerek sarhoş edici her türlü maddeyi haram kılmıştır.
Buna binaen, helal bir gıdaya sonradan alkol eklenmişse, artık o gıda tüketilmemelidir. Ancak bir gıda veya içecek, doğal fermantasyon süreciyle kendiliğinden çok düşük oranda alkol üretiyorsa, bu durum farklı bir şekilde değerlendirilmiştir. Özetle, bilinçli olarak alkol eklenmiş ürünlerden kaçınmalı, şüpheli olanlardan da uzak durmalıyız. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.s.), "Şüpheli şeylerden sakınan dinini ve ırzını korumuş olur." buyurmuştur. (Müslim, Müsâkat, 107, 108. Ayrıca bkz. Buhârî, Îmân, 39;
Rabbim bizleri helal dairesinde yaşamayı ve haramdan sakınmayı nasip eylesin.
YORUMLAR