Bebeğinizi Uyuturken Bunlara Dikkat Edin!

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Vural, sıcak havanın ani bebek ölümlerinde büyük risk taşıdığını belirterek, "Sıcak ortamlar ani bebek ölümü için çok tehlikelidir. Bebeklerin yaşadığı ortamın serin olmalı, en uygun sıcaklık 20-21 derecedir" dedi.

Türk Pediatri Kurumu (TPK) tarafından, 'Çocuk ve Çevre' temasıyla düzenlenen 52. Türk Pediatri Kongresi, bin 300 kişinin katılımıyla Antalya'nın Kemer ilçesi Beldibi Turizm Merkezi'ndeki bir otelde devam ediyor.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, uykuda bebek ölümü olarak bilinen Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun bebeğin gece ya da gündüz uykusunda gerçekleştiğini ve tıbbi olarak açıklanamadığını söyledi. Prof. Dr. Vural, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun 1 yaşına kadar olan bebekleri etkilediğini belirtti.

Ani bebek ölümlerinin zaman zaman yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Vural, "Halk arasında beşik ölümü de denir. Aileler çocuklarını yatırıp, ertesi sabah öldüklerini görüyorlar. Araştırmalarda yüzüstü uyutulan bebeklerde ölümün daha çok olduğunu görüyoruz. Sırt üstü pozisyonda yatırılan çocuklarda ölüm oranının az. O nedenle aileler bebeklerin yatış şekillerine önem vermelidirler" dedi.

BEBEK SOĞUKTA UYUMALI

Bebek ölümlerinin önlenmesinde soğuk ortamların önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Vural, "Biz millet olarak sıcak ortamları çok severiz. Bebeklerimizi de sıcakta tutmaya çalışırız. Oysa sıcak ortamlar, ani bebek ölümü için çok daha tehlikelidir. O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır. Annenin sigara kullanmaması da önem taşır" diye konuştu.

İLK 7 AYIN ÖNEMİ

Anne ve babanın bebeği kendi yataklarında yatırmasının da risk taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Vural, "Bu durum ortam ısısını arttırır. Anne babanın uyku sırasında bebek üzerine devrilmesi nedeniyle solunum sıkıntısı çeken bebek ölebilir. En sağlıklı yöntem ilk 7 ay bebeklerin anne babanın odasında ama farklı bir yatakta yatırılmasıdır" dedi.

HER İKİ DOĞUMDAN BİRİ SEZARYEN

Türkiye'de her iki doğumdan birinin sezaryen olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Vural, "Bu  çok yüksek bir rakamdır. Dünyanın çok az ülkesinde bu rakamlar görülüyor. Normali bu oranın yüzde 15 en fazla yüzde 20 olmasıdır. Ülkemizde sezaryenle doğum 15 yıl önce bu yüzdelerdeydi. Son yıllarda gereksiz bir artış gözlenmeye başladı. Sezaryen hem annede hem de bebekte sağlık problemleri çıkarabiliyor. Anne adayı normal doğumdan korktuğu için ve sezaryeni sağlıklı olması nedeniyle tercih ediyor gibi ama doğrum sonrası bazı sorunlar ortaya çıkıyor" ifadelerine yer verdi.

SEZARYENLE SAĞLIKLI BEBEK RİSKE ATILIYOR

Sezaryenle bebeğin bazı problemlerle karşı karşıya bırakıldığına işaret eden Prof. Dr. Vural, "Bu bebeklerde  hiç görmememiz gereken bir takım solunum sorunlar ortaya çıkıyor. Bu bebek normal doğumla hiç yaşamayacağı bir sorunu, sezaryenle doğum olduğu için yaşıyor. Bu bebeklerin akciğerlerinde bir miktar sıvı kalıyor. Kalan sıvı bebeklerin daha fazla küvezde kalmasını ve oksijen almalarını, hastaneye yatırılmalarını, kan testleri yapılması ve gereksiz antibiotik almalarına neden oluyor. Normal doğumla sorun yaşmayacak bebek bir hafta 10 gün hastanede yatabiliyor" açıklamasında bulundu.

ANNE BABA BİLİNÇLENMELİ

Prof. Dr. Vural, sezaryanla doğumun anne ve bebeğinin sağlık durumu açısından bir risk taşımadığı sürece yapılmaması gerektiğini vurguladı. Sezaryanın polisiye yöntemlerle önlenemeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Vural, anne ve babaların bilinçlenmesiyle yüksek sezaryen rakamlarının düşürülebileceğini belirtti.

4 ÇOCUKTAN BİRİNİN TÜM AŞILARI YAPILMADI

Türkiye'de başarılı bir aşı çalışması yürütüldüğünü işaret eden Prof. Dr. Vural, "Sağlık Bakanlığı çok sayıda aşıyı bebeklere ücretsiz olarak uyguluyor. Avrupa'daki bir çok ülkeden çok daha fazla aşı ülkemizde yapılıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her aşı için yüzde 90 seviyelerinde bir aşılanma oranımız var. Tüm aşıların tam yapılma oranı ise yüzde 74. Hala 4 çocuktan 1'i tüm aşıları tam olarak olmamış. Toplum sağlığı açısından tüm aşıların tam yapılma oranı yükseltilmelidir. TPK olarak biz bunu destekliyoruz. Aşılanma her çocuğun hakkıdır" dedi.

TÜRKİYE'DE DOĞAN SURİYELİ BEBEKLER RİSK TAŞIMIYOR

Türkiye'de yılda 60 bin Suriyeli yeni doğan bebek olduğunu aktaran Prof. Dr. Vural, "Suriyeliler her Türk çocuğu gibi tüm haklardan yararlanıyor. Yeni doğan bebeklerin aşıları yapılıyor. Türkiye'de doğanlar bir risk taşımıyor ama dışarıdan gelen, aşılanmamış olanlar bir risk çıkarabilir. O nedenle de Sağlık Bakanlığı bir takım aşıların yapılma tarihini öne çekti" ifadelerini kaydetti.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.