Beyazıt Camiî Tarihi
Beyazıt Camiî ve Külliyesi ne zaman ve kim tarafından yaptırıldı? Beyazıt Camiî nerede? Beyazıt Camiî tarihi, özellikleri, hakkında bilgi...
İstanbul’da bazı camiler yapıldıktan sonra o semt, o cami adıyla anıldı. Bunlardan biri de Beyazıt Camiî’dir. Bulunduğu semt, camiden ismini almıştır.
BEYAZIT CAMİÎ’NİN MİMARI KİMDİR?
Sultan II. Beyazıt tarafından 1500 ile 1505 yılları arasında inşa ettirildi. Caminin mimarının kim olduğu ihtilaflıdır. Üç kişinin adı mimar olarak geçmektedir. Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin veya Yakubşah bin Sultanşah.
BEYAZIT CAMİÎ’NİN ÖZELLİKLERİ
Beyazıt Külliyesi’nde bir cami, aşhane-imarethane, sıbyan mektebi, tabhaneler, medrese, hamam ve kervansaray bulunmaktadır. Külliyeyi oluşturan binalar, Fatih Külliyesi’nde olduğu gibi simetrik bir şekilde değil, dağınık bir şekilde inşa edildi.
Caminin kubbesi 16,78 m çapındadır. Camiyi diğer camilerden farklı kılan özelliği, minarelerindedir. Beyazıt Camisi minareleri arasındaki mesafe, diğer İstanbul camilerinin aksine daha fazladır. İki minare arasındaki mesafe 79 metredir.
Cami içerisindeki taş ve ahşap işçiliği ile vitraylar, sanat değeri açısından çok kıymetlidir. Avlu döşemesi ve şadırvanın sütunlarında Bizans’tan kalma malzemeler kullanılmıştır. Bilhassa şadırvan sütunlarında Bizans izleri görmek mümkündür.
Caminin sol tarafında kalan imarethanenin ve kervansarayın bugüne ulaşan binaları Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.