Beyazıt Devlet Kütüphanesi
Beyazıt Devlet Kütüphanesi kim tarafından yaptırıldı? Beyazıt Devlet Kütüphanesi nerede? Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarihi, hakkında bilgi...
Ülkemizin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi’nin İmaret kısmında hizmete açılmıştır.
BEYAZIT DEVLET KÜTÜPHANESİ HAKKINDA BİLGİ
Açıldığında “Kütüphane-i Umûmî-i Osmanî” olan adı, 1961 yılında toplanan VII. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararla “Beyazıt Devlet Kütüphanesi” olarak değiştirilir.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul’un çeşitli yerlerindeki vakıf kütüphanelerinde bulunan koleksiyonların bir araya getirilmesi ve “bazı cami, türbe ve kenar mahallerde mahv ve telef olunan kitapların zayiinin önlenmesi, hem de ehil ve erbabının istifadesine sunulması” amacıyla devlet tarafından bir “Milli Kütüphane” kurulması düşünülmüş, merkezi bir yer olması sebebiyle Beyazıt İmareti uygun bulunmuştur. Fatih’in oğlu Sultan II. Beyazıt tarafından 1501-1506 yılları arasında yaptırılmış olan, toplam 17 kubbeden oluşan imaretin 6 kubbeli bölümü, dönemin Sultanı II.Abdülhamit’in direktifleri ile restore ettirilerek “Naima Tarihi” ile hizmete açılan kütüphane, hizmet vermeye başlamış Cumhuriyet döneminde genişletilerek devlet kütüphanesine dönüştürülmüştür.
BEYAZIT HALK KÜTÜPHANESI ÇALIŞMA SAATLERI
Kütüphane 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.