Beylerbeyi Sarayı Tarihi

TARİHİMİZ

Beylerbeyi Sarayı, ne zaman ve kim tarafından yaptırılmıştır? Beylerbeyi Sarayı’nın mimarı kimdir? Beylerbeyi Sarayı nerededir? İşte Beylerbeyi Sarayı hakkında merak edilenler...

İstanbul Boğazı’nın Anadolu kıyısında Beylerbeyi semtinde yer alır. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Sarkis ve Agop Balyan’dır. Saray 1863-1865 yılları arasında inşa edilmiştir. Yaklaşık olarak 500 bin Osmanlı lirasına mâl olduğu tahmin edilmektedir.

Saray, yüksek bir bodrum üzerine iki kat şeklinde inşa edilmiş kâgir bir binadır. 65 m uzunluğundaki saray, 2500 m²’lik bir alana inşa edilmiş ve boğaza paralel olarak yerleştirilmiştir. Sarayda 6 salon, 24 oda, bir hamam ve bir banyo bulunmaktadır.

BEYLERBEYİ SARAYI’NIN BÖLÜMLERİ

Mabeyn-i Hümayun, Yatak Dairesi (Hünkâr Dairesi) ve Valide Sultan Dairesi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Havuzlu Salon ve sütunlarının renginden dolayı “Mavi Salon” diye isimlendirilen bölümleri, sarayın en güzel kısımlarıdır. Sultan Abdülaziz’in denize olan tutkusu, bazı odaların ve salonların süslemelerinde denizcilik ve gemilerle ilgili motiflerin kullanılmış olmasında kendisini açıkça göstermektedir. Sarayın deniz köşkleri, arka bahçesinde bulunan Mermer Köşk, Sarı Köşk diğer bölümleridir. Mermer Köşk, Sultan II. Mahmut zamanından kalma bir binadır.

Sarayın ahırları da arka bahçede yer almaktadır. Deniz köşkleri de Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Diğer kısımlar ise burada daha önce de bulunan saraydan kalmadır.

BEYLERBEYİ SARAYI’NIN MİSAFİRLERİ

Beylerbeyi, yazlık saray olarak kullanılmıştır. Zaman zaman da gelen yabancı devlet başkanlarının ağırlanması amacıyla kullanılmıştır. Fransa imparatoriçesi Eugénie, Avusturya-Macaristan imparatoru Joseph, Prusya veliahd prensi Frédéric Guillaume Nicola Charles, İran şahı Nasıreddin Beylerbeyi Sarayı’nın misafirlerinden bazılarıdır.

SULTAN II. ABDÜLHAMİT’İN SON İKAMETGAHI

Sultan II. Abdülhamit, tahttan indirildikten sonra bu sarayda bir nevi hapis hayatı sürmüştür.

Abdülhamit Han saraya adım attığında yanındaki Nuri Ağa’ya “Annem de burada ölmüştü” diyerek kendisinin yatak odası olan oda istikametinde yürüdü. “Annem bu tarafta yattıydı. İşte ben de burasını kendime yatak odası yapacağım” diyerek eşyalarını o tarafa getirtti. Abdülhamit Han yerleştikten sonra hayatının son 6 yılını bu odada geçirdi ve bu yatakta son nefesini (10 Şubat 1918) verdi. Yatağın üzerindeki çarşaflarda Abdülhamit’in isminin baş harfleri bulunuyor.

BEYLERBEYİ SARAYI ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ

Saray, pazartesi ve perşembe günleri hariç diğer günler 09.00-15.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

BEYLERBEYİ SARAYI NEREDEDİR? - HARİTA



BEYLERBEYİ SARAYI TARİHİ - VİDEO

BEYLERBEYİ SARAYI FOTOĞRAFLARI


Osmanlı döneminde Beylerbeyi Sarayı


Beylerbeyi Sarayı tüneli


Beylerbeyi Sarayı'nın içi


Beylerbeyi Sarayı'nın denizden görünümü


Beylerbeyi Sarayı bahçesi


Beylerbeyi Sarayı'nın deniz kapısı


Beylerbeyi Sarayı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü


Beylerbeyi Sarayı köşklerinden