Bilim Rabıtayı Yeni Keşfetti
Dünyanın sayılı üniversitelerinden Harvard’da çalışan bilim adamları, bir kişinin beyninden diğerine, herhangi bir iletişim kurmadan mesaj gönderilebileceğini kanıtladı. Fransa ve Hindistan’daki iki kişiyle yapılan araştırmada kişilerin birbirlerinin beyinlerine mesaj gönderebildiği bulgusuna ulaşıldı.
Aralarında binlerce kilometre mesafe bulunan kişilerin telepati kurabilmesi bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Oysa tasavvufi gelenekte rabıta yıllardır uygulanan bir yöntem. Râbıtanın lügat mânâsı, "bağ" ve "alâka" olarak geçiyor. Tasavvufi mânâda daha çok sevilen kimseye karşı muhabbeti canlı tutmak olarak açıklanıyor. Muhabbetten kaynaklanan bağlılık, yakınlık ve alâkayı muhâfaza etmek... Fakat üç türlü râbıta olduğunu da hatırlatalım: Tabiî, süflî ve ulvî râbıta…
Yapılan araştırma hakkında AFP’ye konuşan bilim insanı Giulio Ruffini, “Telepati rüyasının teknolojik olarak gerçekleşmesi yaşandı, ancak bu kesinlikle sihirli bir şey değil” dedi ve ekledi, “Beyinle elektromanyetik olarak etkileşime geçmek için teknolojiyi kullandık.”
HİNDİSTAN'DAN FRANSA'YA AKTARILAN KELİMELER
Sonuçlarıyla bilim dünyasında büyük ilerleme kaydeden deneyde, kablosuz, internet bağlantılı elektroensefalografi (EEG) giyen bir kişiden “merhaba” gibi basit selamlama kelimeleri düşünmesi istendi. Bir bilgisayar ise kelimeleri dijital ikili koda (metinlerin 0 ve 1 kullanılarak ifade edilmesi) çevirdi. Daha sonra bu mesaj Hindistan’dan Fransa’ya mail yoluyla gönderildi ve alıcı kişiye robot yardımıyla ulaştı.
Mesajı alan kişi non-invaziv beyin uyarıları aracılığıyla çevresel vizyonunda ışık çakmaları görmeye başladı. Mesajı alan Fransa’daki kişi, Hindistan’daki kişinin hangi kelimeleri düşündüğünü görmese ve duymasa da, çakan ışıkların karşılığının “merhaba” gibi kelimeler olduğunu aktardı.
Kaynak: Ajanslar-Osman Nuri Topbaş, Genç Dergi, 64. Sayı, 2012