Bingöllü Binlerce Köy Çocuğu Kitapla Buluştu

Bingöllü emekli ziraat mühendisi Cuma Karaaslan, Kovid-19 salgını sürecinde başlattığı kampanya kapsamında ülkenin dört bir yanından gönderilen roman ve hikaye kitaplarını, köy çocuklarına ulaştırıyor.

Bingöllü emekli ziraat mühendisi 57 yaşındaki Cuma Karaaslan, salgın döneminde geçen yıl kitaplığından seçtiği 3 bin kitabı uzaktan eğitim gören kırsaldaki çocuklara köy köy gezerek ulaştırdı.

Karaaslan’ın yüz yüze eğitimin başlamasıyla kitap ihtiyacı olan okullar için sosyal medya üzerinden başlattığı kampanyaya, Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir ve Diyarbakır gibi yurdun farklı bölgelerindeki hayırseverler büyük ilgi gösterdi.

Kampanyayla temin ettiği 5 bin roman ve hikaye kitabını, üniversite öğrencilerinin de desteğiyle kendi aracıyla kırsalda yaşayan çocuklara ulaştırmak için yola koyulan Karaaslan, aracının zaman zaman arızalanması nedeniyle zorlu coğrafyada öğrencilere ulaşmak için yola yaya devam ediyor.

Gittiği okullarda öğrencilere kitap okumanın önemini anlatan Karaaslan, kimi zaman da onlarla bahçede, arazide, sonbaharın renklerine bürünen asırlık ceviz ağacı altında oturup kitap okuyor. Kitap okuma halkası oluşturan Karaaslan, okullar arasında kitap değişimi de yapıyor.

“BİR KİŞİNİN EN AZ 200 KİTAP OKUMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

Karaaslan, okullara kitap götürme kampanyasını salgın döneminin başında başlattığını söyledi.

Daha çok çocuğa kitap ulaştırma amacıyla başlattığı kampanyayı sosyal medyadan duyurması üzerine ilk etapta 1000 kitap bağışlandığını, daha sonra sayının 5 bine ulaştığını anlatan Karaaslan, köylere yıl boyu kitap götürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çavuşlar Köyü Kültür Sanat Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kerey’in sosyal medya üzerinden yaptığı, “Bizim köye kitap yok mu?” paylaşımının ardından Çavuşlar köyüne geldiklerini aktaran Karaaslan, “Kütüphaneler vardı, kitap yoktu. İki okulumuza yaklaşık 450 kitap verildi ve okuma zamanı yaratıldı çocuklarla. Bundan sonraki süreçte haftada 1-2 köye kitap götürme hedefimiz var. Talep ve ihtiyaç arttıkça elimizdeki kitaplar eritilene kadar devam edeceğiz.” dedi.

Karaaslan, kampanyanın çok ses getirdiğini, özellikle de Ankara’dan büyük destek geldiğine işaret ederek, hedefinin bir aracı gezici kütüphaneye dönüştürerek, köy köy gezmek olduğunu kaydetti.

“Köylerde mola vererek onlarla kitap okuma zamanları üreterek, oyunlar oynayarak kitap okuma dönemini başlatmış olacağız. Hedefimiz kitapsız okul ve çocuk kalmasın. 1 kişinin en az 200 kitap okumasını sağlayacağız.” diyen Karaaslan, bu çalışmaların süreceğini vurguladı.

“CİDDİ MANADA KİTAP İHTİYACIMIZ VARDI”

Çavuşlar Yeni Yerleşim İlk ve Ortaokulu Müdürü Ömer Arslan da kampanya kapsamında okullarına kitap ulaştırıldığını dile getirerek, “Ciddi manada kitap ihtiyacımız vardı. Sağ olsunlar bizime irtibata geçitler. Bize kaynak sağladıkları için teşekkür ederim.” diye konuştu.

Çavuşlar Köyü Kültür Sanat Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kerey de Cuma Karaaslan’dan sosyal medya üzerinden kitap istediklerini anlatarak, “Çocuklarımızla bir kitap dostluğu kurduk. Biliyoruz ki dünyayı ve geleceği ancak ve ancak okumak kurtarır. İnşallah daha mutlu bir dünyaya bu çocuklarımızın bilgisiyle ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.

“ARTIK ÇOK KİTAP OKUYACAĞIM”

Çavuşlar Köyü İlkokulunda okuyan öğrencilerden Zeynep Kebude ise kendilerine kitap desteği sunulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün bize kitap hediye ettiler, çok mutlu oldum. Artık çok kitap okuyacağım.” dedi.

Eda Kebude ise kütüphanedeki kitap sayısının bu destek sayesinde arttığını ve çok mutlu olduklarını belirtti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

50 KİTAP TAVSİYESİ

50 Kitap Tavsiyesi

KİTAP TAVSİYELERİ

Kitap Tavsiyeleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.