Bir Kadının Dini Nikahlı Olduğu Halde Dul Maaşı Alması Caiz midir?
Bir kadının, kocasının ölümü dolayısıyla veya kocasından ayrılmak suretiyle dul maaşı almak için dini nikâhlı kalması câiz midir?
Bazı hanımlar, ölen kocasından almakta olduğu dul maaşını sürdümek için dini nikâhla evlenmekte veya resmi nikâhla evlenmişse sırf bu sebeple boşanmakta fakat dini nikâhını sürdümektedir. Bu gibi evliliklerde ve boşanmalarda kanuna karşı hile anlamı bulunduğu için prensip olarak bunlara dinen cevâz vermek mümkün değildir. Aslında kocasıyla dini nikâhla evli fakat resmen boş olan kadınların ve bu yola cevâz veren kocaların başkasının hakkını yediklerini yani haram kazanç elde ettiklerini bilmeleri gerekir. Bu konuda belirleyici olan maaşı veren devlettir. Devletin verdiği maaşlar kamu malıdır. Bunu hak edenin alması gerekir. Nitekim günümüzde Devlet bu durumu tespit edince verdiği maaşları yasal faiziyle birlikte geri almaktadır. Bu da yapılan işlemin kanuna aykırı olduğunu gösterir. Bu maaşın dinen de helâl olduğu söylenemez. Çaresizlik içine olup, zarurete düşenlerin durumu ayrıca değerlendirilebilir.
Kısaca, aile ve evlilik ciddi bir müessesedir. Bir kimsenin dünyevi bazı kazançlar elde etmek için nikâhı araç olarak kullanması doğru bir davranış değildir. Yurt dışında çalışabilmek için oturum izni almak amacıyla o ülke vatandaşlarından birisi ile formalite evliliği yapmak da bunun benzeri hileli bir yoldur. Bugibi hileli yollarda elde edilecek gelir ve kazanç meşru değildir.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları