Bir Müslümanın Bir Gayrimüslim İçin Ayağa Kalkması ve Ona İkramda Bulunması Caiz midir?
Günümüz devlet büyükleri veya gayrimüslimlerle iş ilişkisi olan bir takım iş adamları gayrimüslimler karşısında ayağa kalkıp saygı gösteriyor veya onlara ikramda bulunuyorlar, bu caiz midir?
Müslüman olan kimse gayrimüslim olan kimseye ilgi gösterip ikramda bulunabilir. Çünkü İslâm’a ve hak yola çağrı gayrimüslimleri ve ateistleri de kapsamına alır. Âyette şöyle buyurulur: «Rabb’inin yoluna hikmetle ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel biçimde mücâdele et.»[1]
Buna göre gayrimüslimlere İslâm’ı sevdirmek için iyi davranmak, zekât dışında kalan sadaka ve benzeri yardımlarda bulunmak, onlara ziyafet vermek ve yanına geldiğinde ayağa kalkmakta bir sakınca bulunmaz. Ancak mü’min bunu yaparken onu büyük görerek ve mü’minleri küçümseyerek yaparsa İslâmî şuurdan uzaklaşmış olur. Bu yüzden İslâm’a girmeyeceği ve belki İslâm’a zarar vereceği, her türlü hile ve desisenin içinde bulunacağı bilinen gayrimüslime karşı saygı duyarak ayağa kalkılması uygun olamz.[2] Mü’mine karşı düşmanca tavır koyan küfür ehline saygılı davranmak çekingenlik ve kendini küçük görme anlamı taşıyabilir.
Kur’ân’da şöyle buyurulur: «Muhammed Allâh’ın elçisidir. Onun yanında bulunanlar, küfür ehline karşı katı, birbirlerine karşı ise merhametlidirler.»[3] Hadiste şöyle buyurulmuştur: «İslâm yücedir, onun üzerine yücelinmez.»[4] «İslâm arttırır, eksiltmez.»[5]
Dipnotlar:
[1]. Nahl, 16/125. [2]. el-Fetâvâ’l-Hindiyye, V, 348. [3]. el-Feth, 48/29. [4]. Buhârî, Cenâiz, 79. [5]. Ebû Dâvûd, Ferâiz, 10; Ahmed b. Hanbel, V, 230, 236.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları
YORUMLAR