Bitkiden Kalp Dokusu Üretildi
Amerikalı bilim insanları, kalp başta olmak üzere hasar görmüş organları tedavi etmek için ıspanak iskeletinin kullanılabileceğini kanıtlayan bir buluşa imza attılar. Bu buluş eğer hayata geçerse, kalp krizi geçiren ve organ nakli bekleyen hastalara yeni bir umut olacak.
National Geographic'in haberine göre, bu ay yayınlanan ünlü biyokimya dergisi “Biyomaterials"'de yayınlanan makalede doku mühendisleri, kas yapılarını yenileyecek yöntemler ararken önemli olanın küçük ve hassas damarları büyütmek olduğunu ve doku yenilenmesi için hasta olan bölgedeki hücrelerin kendini yenilemesi gerektiğini belirttiler.
Bu çerçevede Massachusetts'teki Worcester Politeknik Enstitüsü'ndeki bilim insanları, ıspanak yaprağında insan kalp dokusunu canlı tutmayı başararak çok önemli bir buluşa imza attılar.
Damar örneği olarak ıspanak yaprağını baz alan bilim insanları, bu yaprağın içine yerleştirilen insan kan hücrelerinin ıspanağa uyum sağladığını gördüler. İskeletinin orta kısmında bol miktarda küçük damar bulunması sebebiyle tercih edilen ıspanak, enjekte edilen kan hücreleri sonucunda onları bünyesinde kabul etmesiyle birlikte kalbe benzer bir yapıya dönüştü.
Kalp krizi geçiren ya da kalp damarlarına müdahale edilmesi gereken kişilerin dokularını yenilemek için tercih edilen bu tedavi biçiminde ıspanak iskeletinde ölmeden canlı kalabilen kan dokusu, ıspanağın iskeletinden alınıp kalbe enjekte edildiğinde, kalbe yepyeni bir hücre enjekte edilmiş olacak ve tedavide büyük aşama kaydedilecek.
Worcester Politeknik Enstitüsü'nde biyomedikal mühendisliği profesörü Glenn Gaudette, aynı sistemin diğer organlar için de kullanılabileceğini belirterek sağlık problemlerini çiftçilerin binlerce yıldır topladığı bitkilerle çözülebileceğini belirtti.
Kaynak: yenisafak.com