Bitlis’te Meslek Lisesi Öğrencileri Ürettikleri Boyalarla 323 Okulu Renklendirdi

Günlük 1 ton kapasiteli atölyede 4 ay önce üretime başlayan öğrenciler, kısa sürede birçok okulun boya ihtiyacını karşılayarak 300 bin lira ciro elde etti.

Bitlis Cemil Özgür Meslek Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojileri Bölümü öğretmen ve öğrencileri, atölyelerinde ürettikleri boyalarla kentteki ve çevre illerdeki okulların boyanmasına katkı sağlıyor.

Okulda kimya bölümünde eğitim gören 13 öğrenci, 4 ay önce kurulan atölyede öğretmenleri gözetiminde tüm renklerde iç ve dış cephe ile tavan boyası üretiyor. Günlük bir ton kapasiteli atölyede çalışan öğrenciler, boya yapımında kullanılan ürünleri üretim kazanına dökerek çeşitli işlemlerden geçiriyor.

Karışımın hazırlanmasının ardından talep edilen renklendirmeyi yapan öğrenciler, üretim aşaması tamamlanan boyayı kovalara doldurarak etiketlerini yapıştırıyor. Derslerde öğrendikleri bilgileri atölyede uygulama şansı da bulan öğrenciler, hem tecrübe kazanıyor hem de gelir elde ediyor.

İl ve ilçelerden gelen talepler üzerine yaklaşık 10 ton üretim yapan öğrenciler, bu sayede şu ana kadar boya ihtiyacını karşıladıkları 323 okulun güzelleşmesine katkı sundu.

“4 AYDA 300 BİN LİRA CİROMUZ OLDU”

Alan öğretmeni Nargül Korkmaz, okulda döner sermaye kapsamında su bazlı boyalar ve kimyasal üretimler yaptıklarını söyledi. Talep doğrultusunda farklı renklerde tavan, iç ve dış cephe boyalarını ürettiklerini anlatan Korkmaz, şöyle konuştu:

“İlimizin tüm okullarına boya üretimi yapıyoruz. Çevre illerden de talep olduğunda karşılıyoruz. En son Siirt’in boya ihtiyacını karşıladık. 13 öğrenciyle çalışıyoruz. Döner sermaye kapsamında öğrencilerimiz hem meslek öğreniyor hem de maddi olarak ailelerine katkıda bulunuyor. Günlük bir ton üretim kapasitemiz var. Bunu artırabiliriz.”

Boya üretiminde birçok ham maddenin kullanıldığını dile getiren Korkmaz, “Ham maddeleri öğrencilerin desteğiyle üretim kazanında karıştırarak çeşitli işlemlerden geçiriyoruz. En son talep edilen renkleri oluşturmak için malzemeleri katarak üretimi 2,5 saatte tamamlıyoruz. Boya üretim atölyemiz ağustos ayında açıldı. Şu ana kadar 300 bin liraya yakın ciromuz oluştu. Seneye bunun artacağına eminiz.” dedi.

Öğrencilerden Ömer Çorak ise atölyede boya üretimi yaptıklarını belirterek, “Burada öğretmenlerimizle hem geleceğimiz hem de kentimize destek olması açısından iyi işler yapıyoruz. Bu proje tüm meslek liselerinde yapılmalı. Ülkeye ve ev ekonomisine destekte bulunuyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.