Bizde Kahraman Bitmez!

Genç dergisi, Ekim sayısında 11. yılına özel olarak hazırladığı ve okurlarına hediye edeceği “İslam Mücahidlerinden 365 Kahramanlık Tablosu” kitabı çerçevesinde dosyasını işliyor.

Genç dergisinin bu sayısında neler var? İşte basın bülteniyle bu ayki Genç:

11. yılımıza girecek olmanın verdiği heyecanla beraber, yoğun ve hummalı bir çalışmanın ardından Ekim sayımızı çıkarmanın sevinci içerisindeyiz. Dergimizin 11. yılında 111 isme “GENÇ’i nasıl bilirsiniz, GENÇ’le ilgili duygu ve düşünceleriniz nelerdir” diye sorduk. O cevaplardan bir kısmını bu sayımızda sizlerle paylaşıyoruz.

11. yılımıza özel olarak sizlere muhteşem bir hediyeyi bu sayımızla takdim ediyoruz. “İslam Mücahidlerinden 365 Kahramanlık Tablosu” adlı kitabımız, yeni yılımızda abone olan herkese hediye! Bu muhteşem eseri sakın kaçırmayın. Ayrıca eseri hazırlayan Sinan Özgenç ile bu sayımızda bir röportajımız var. Kitaba dair bazı ipuçlarını bu röportajda bulabilirsiniz.

Bir diğer müjdemiz ise eski yazarlarımızdan Mehmet Emin Okur  “Hayrola” bölümü ile yeniden aramızda.

Her zaman olduğu gibi bu ay da dopdolu bir GENÇ Dergisi sizleri bekliyor!

Ekim sayımızın detaylı basın bültenini aşağıdan okuyabilirsiniz.

Gelecek ay görüşmek üzere, muhabbetle…

EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

BİZ HEPİMİZ KOŞACAĞIZ

Tebük Seferi öncesinde münafıklar Peygamberimize gelerek yalandan mazeretler öne sürdüler, savaşa katılmak istemediler. Onların hâlleri şöyle tasvir edildi Kur’ân’da:

“Eğer onlar gerçekten sefere çıkmak isteselerdi, elbette onun için hazırlık yaparlardı. Fakat Allah onların davranışlarını hoş görmeyip kendilerini engelledi ve kendilerine: ‘Oturun, oturanlarla beraber!’ denildi.” (Tevbe - 46)

Bir insan herhangi bir şeyi gerçekten istiyorsa, ortaya “irade” koymalı, “kıpırtı” içinde olmalı. Bir şeyi gerçekten isteyen oturmaya razı olmaz, harekete geçer, söylemekle yetinmez, eylem içinde olur, temenni kendisini kesmez, fiilen çaba ortaya koyar.

GENÇ’te yıllardır bir şey yapmaya çalıştıysak işte bu çabayı muhafaza etmektir diyebilirim. Dile kolay 10 sene oldu. Biz hep o kıpırtı ile, yüreğimizden kopup gelen o coşku ile yürüdük, çok zaman yerimizde duramadık, bazen taştık, bazen haykırdık, bazen hislendik, bazen dişlerimizi sıktık, ama öyle ya da böyle hep bir şeyler yapma gayretinde olduk. Çünkü şunu fark ettik ki gönlümüzün akmadığına gözümüz bakmıyor, elimiz kalkmıyor. O yüzden hep gönülle yöneldik neye yöneldiysek. Gönlü merkeze aldık, gönlü merkez bildik.133301102016

Elinizdeki sayı yeni yılın ilk sayısı. Tam 120 sayıyı geride bıraktık; mübarek olsun. Bu vesile ile 111 dostumuza “GENÇ sizin için ne anlam ifade ediyor” diye sorduk. Sağolsunlar, gönüllerinden geleni paylaştılar. Onlardan gelenlerin ilk kısmını bu sayıda paylaşıyoruz.

GENÇ’te her yeni dönem yenilikler demektir. Yine mizanpajımızı yeniledik mesela. İlk yıllarımızın efsane bölümlerinden Hayrola tekrar aramıza döndü. Mehmet Emin Okur hocamıza bizi kırmayıp aramıza tekrar katıldıkları için teşekkür ediyoruz.

Yeni dönem hediye kitabımızı Tarih Gastesi editörümüz Sinan Özgenç hazırladı. 15 Temmuz sonrası Yeni Türkiye’nin gençlerinin çok seveceği bir kitap bu: İslam Mücahidlerinden 365 Kahramanlık Tablosu. Umarız istifade edersiniz.

Biz GENÇ olarak zalimlerden hesap sormanın, vahşilere dur demenin, mazlumları sarıp sarmalamanın, garipleri kucaklamanın hayatın esas anlamı olduğunu söyledik hep. Her yeni yıl, her yeni sayı bizi bu ideale biraz daha yaklaştırsın diyedir dua ve temennimiz.

Gelecek sayıya kadar Allah’a emanet olunuz.

SORDUK ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

Kahraman Bitmez Bizde!

Genç Gönüllü olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

Yazım derginizde yayınlanır mı?

Eski sayılarınızdan gönderebilir misiniz tanıtım amaçlı?

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZTGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

- Yüzünüze Vurmaya Devam Edeceğiz: Dünya 5’ten Büyüktür!

- Türkiye Ekonomide de Boyun Eğmez

- Lütfen, Sakin Olalım Biraz…

- Boşuna “Bizi Evlendirin!” Demedik

Ne Var Ne Yok?

-Yaz Saati Sabitleşti

- Okullarda 15 Temmuz Teması

- 17-25-15 Paralel Darbe Filmi Çekilecek

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

- Suriye ve ABD’nin Kontrol Edilebilir Kaos Stratejisi

- Sömürgeciler Ortadoğu’ya Neden Geri Döndü?

- Bizi Çürük Yumurta Diyerek Katleden İkiyüzlüler

- Batı Medyasının Türkiye ve Erdoğan Hazımsızlığı…

- “Din Eğitimi Matematik Dersinden Çok Daha Önemlidir”

- “Devrimcileri Öldürebilirsin Ama Devrimi Öldüremezsin”

- Her Zaman Ne Oldum Değil Ne Olacağım Diyeceksin!

DOSYA / SİNAN ÖZGENÇ

DÜŞMAN GÜÇLÜYMÜŞ NE GAM BİZDE KAHRAMAN BİTMEZ

Bizler kahraman bir ecdadın ahfadıyız. Soyumuz kahraman, geçmişimiz kahramandır.

Kahramanlık, millet olarak mesleğimiz ve meşrebimizdir, çünkü bizde ne düşman ne de hain bitmez. Biz, dünyayı ve hayatı aşan bir davanın temsilcisi olduğumuz günden bu yana bu böyledir. Bizler Allah’ın dinini yüceltmek, iyiliği emretmek, kötülükten nehyetmek vazifesi ile hayatın üstüne yürüdüğümüzden bu yana ismimiz kahramanların yanına yazılmış, düşmanımız ve hainimiz de batılın ve şeytanın dostu olarak karşımıza yerleşmiştir. Bu böyledir diye şikayet edecek değiliz; tam tersi, bu şerefi hissedip, hissettirmenin tatlı heyecanı içindeyiz. İşte GENÇ’imize bu sene abone olacak okuyucularımıza vereceğimiz “İslam Mücahidlerinden 365 Kahramanlık Tablosu” bu niyetle hazırlanmış bir şan ve şeref tablosudur. Bu kitabı okuyup da yüreği kabaran her gencimiz, kendisiyle Allah’ın razı olacağı, ecdadının iftihar edeceği ve zalimin kahrolacağı bir kahraman adayıdır. Düşman güçlüymüş ne gam, bizde kahraman bitmez.

Dosyayı Oluşturan Kahramanlık Hikayelerinin Başlıkları Şu Şekilde:

- Ezan Seslerinin Devamı İçin - “Git Gördüklerini Kralına Anlat”

- Düşmanına Bile Merhametli Kahramanlar

- Dünya Tarihinde Batırılan İlk Uçak Gemisi

- “Benim Gözlerim Göreceğini Gördü”

- Düşmanın Merdi

- “Broken Hıll Savaşı”

- Aldığımız Fiyata

- Bedir’in Aslanları

- Baba Oğulun Şehadet Rekabeti

BEYTÜLHİKME / ASIM GÜLTEKİN

KÂFİR NEYİN NESİYMİŞ BARBAROS’A SOR!

Anarşist düşünürlerden, serazad edebiyat adamlarından etkilendim. Sonraki yıllarım dergiler, kitaplar, yazarlar, ilim irfan adamları arasında geçti gitti. Lakin silahlı adamlar içerisinde eli silahlı bir adamı çok sevdim: Barbaros Hayreddin Paşa.

GENÇ Dergisi 11. Yılında On’ca Sene Geçti, Biz Hep GENÇ’tik

GENÇ Dergisi Ekim 2006’da yayın hayatına merhaba demişti. Geride tam 10 sene kalmış oldu. Dergimizin 11. yılında “GENÇ’i nasıl bilirsiniz, GENÇ’le ilgili duygu ve düşünceleriniz nelerdir” diye sorduk 111 kişiye.

Bu sayımızda, verilen cevaplardan bazılarını paylaşıyoruz sizlerle:

- GENÇ Zorlukla Baş Etmeyi Göze Aldı (Ahmet Murat)

- Zihinsel Konforu Sarsıyor (Cihan Aktaş)

- GENÇ’in Varlığı Çok Değerli (Erol Erdoğan)

- GENÇ Bir Okul Görevi Üstlendi (Halil İbrahim İzgi)

- Dipdiri Devam Ediyor (Ahmet Taşgetiren)

- Maşallah Barekallah (Bestami Yazgan)

- Daha Nice Gönüllere Dert Götürsün (Emre Topoğlu)

- Geleceğin Mimarlarına Selam Olsun (Selman Tan)

- GENÇ İki Zıt Kutbu Bir Araya Getirmiştir (Mehmet Akif Karayel)

- GENÇ’te Olmak Beni Mutlu Ediyor (Adem Özköse)

- Bu Gençliğe Bin Selam Olsun (Hadi Turus)

- Genç Daima Genç (Ali Görkem Userin)

- Umarım Uzun Yıllar Devam Eder (Mehmet Erken)

- İsmi de Cismi de Genç (Mikail Türker Bal)

- Okunan Dergi (Veysel Atmaca)

- Genç Nümayişsiz Bir Okul (Ali Ayçil)

- Genç: Dert Kürsüsü (Nevzat Çiçek)

- GENÇ, Cem Olmaktır (Said Yavuz)

- Beden Yaşlansa da Ruh Genç Kalıyor (Ali Başkavak)

- GENÇ’in Heyecanı (Ufuk Kayabaşı)

- Gençlere Selam Olsun (Vahdettin Badem)

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

Hac: Faydaların Gözle Görüldüğü Yer

Haccın birçok faydasından söz edilebilir. Kaldı ki, her insan, kendi içsel tecrübesi ışığında birbirinden farklı bereketlere kavuşabilir. Yeter ki gözlerimiz ve gönüllerimiz bu bereketlere her daim açık ve hazır olsun.

KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK

16 Yıldız Neye Karşılık Gelir?

Cumhurbaşkanlığı makamına nazaran bilinen “fors” Türklerin kurdukları devletler arasında en büyükleri kabul edilen ve ‘devlet aklı’ anlamında günümüze iletilen birçok geleneği mevcut devletimize aktaran ‘16 büyük Türk devletini’ temsil eder. Bu devlet silsilesinin başında ise Büyük Hun Devleti gelir.

PORTRE / YUSUF TEMİZCAN

Hocaların Hocası Halil İnalcık

Bugün dünya üniversitelerinde Halil İnalcık okunuyor ve okutuluyor. Onu dar anlamda bir “tarihçi” olarak düşünmek elbette yetersiz kalır.

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

Afganistan’a Yolculuk: 19 Avustralyalı Hamza’nın İslam’a Giriş Serüveni

Hamza anlatıyor, Ebu Ömer tercümanlık yapıyor ben de Hamza’nın söylediklerini ses kayıt cihazıma çekiyordum. Hamza’nın hikâyesi oldukça ilginçti. Dinledikçe şaşırıyor, ne diyeceğimi bilemiyordum.

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

Korkaklık, canını gereğinden fazla severek bir kısım ilâhî emirleri îfâdan kaçınmaktır. Meselâ karşılığında Cennet vaad edilmiş bir kahramanlık olan Allah yolunda cihâdı terk etmek; korkaklıktır. Tebliğde bulunmak, iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırmak emredilmişken, fânî hayatın gel-geç sevdâlarıyla oyalanmaya dalıp gönülleri İslâm ile buluşturmaktan geri durmak; korkaklıktır. Mazlumların, hisli yürekleri yakan sessiz feryatlarına kulak tıkamak ve onları görmezden gelmek; korkaklıktır.

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

- İndirim

- Gerçek Sultanlık

- İlmine Mağrur Olmak Çiftçi ve Çömlekçi Kardeşler

- Gül Yaprağı

MANEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

Nezâket Yâ Hû!

İslâm, insanı câhiliyyenin kabalığından kurtarmak için Rabbânî bir terbiye nizamıdır. Evet, câhiliyye kabalık demektir. Kaba düşünceler, işlenmemiş ham duygular, kırıcı, yıkıcı, parçalayıcı ve imhâ edici ifade ve davranışlar, hep câhiliyyenin meyveleridir. İslâm, insanın özünü, sözünü, bakışını, mimiklerini, davranış ve ilişkilerini en güzel kıvama ve kaliteye eriştirmek için beşeriyete Rabbimizin bir ikramıdır.

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

Her İnsan Kendi Çağının Yusuf’udur!

derinleşmeniz gerekiyor yusuf’la karşılaştıysanız

bitişmeniz isteniyor hakkı verilmiş bir anlamla / İsmet Özel

AŞKAR / AHMET ÜNAL

Şükür, Hiç Film Sıkıcılığında Yaşamadım

Ben televizyondan uzak kaldım da ne oldu? Her akşam ailecek oturup çaylı çerezli muhabbet ettiğimiz bir ortamda büyüdüm… Sevgi gördüm. Her ne kadar anlaşılmamaya sebebiyet verse de diğer insanlar kadar filmleşmedim.

HAYROLA / MEHMET EMİN OKUR

On Esasa On Satır

Yeni Gelenler İçin İstanbul

IN OUT

Ali İle Babası

GÜNCEL / SALİH YÜZTGENÇ

Kendimize Seferden Sorumluyuz

Zamanla geçer dedikleri; acılar, kaoslar, zulümler, sevinçler hayatımızın bir parçası, hiç biri geçmiyor. Bunlarla nasıl yaşayacağız, nasıl yeneceğiz diye sorduk kendimize. Nasip olsun, yine gidelim farklı diyarlara; keşfetmek ve öğrenmek için kendimize sefere çıkalım.

KELİMELER / RABİA GÜLCAN KARDAŞ

Yıllara Alışmamak

Yunus Emre’nin her gün yeniden doğuyor oluşu, günlere alışmamasından olabilir mi? Her gün yepyeni bir sayfa, yepyeni bir ikram insana.

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

Bazen Bir Doğru Üç Yanlışı Götürüyor(!)

İşin trajikomik tarafı ne biliyor musunuz: Ben, Hocaefendi’nin sözlerini birbirlerine aktaran bazı kişilerin “Ama aslında benim hocam müstesna” dediklerini de duydum… Neyse ki istisnayı müstesnayı apaçık göreceğimiz bir gün var... Neyse ki “Yaklaşıyor yaklaşmakta olan…”

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

Burnumu Kaşır mısın?

Allah ne büyük... Tüm zamanlarda, her mekânda. Bir Kurban Bayramı’nda, kursaklardan geçtikten sonra birkaç gün içerisinde tükenecek birer paket et neree, kalan bütün zamanlarda o insanları doyurup, gözetip kollamak nere? Bir bakıma bizimki de iş!

KOLAY SAĞLIK / HÜSEYİN KÜÇÜKALİ

PokeTopu’ndan Çıkan Sağlık

Pokemon Go’nun sağlık ve güvenlik zararları itibariyle geliştirilmesi ve tesviye edilmesi gereken çok özelliği var daha. Faydaları maksimize ve zararları minimize ettikçe daha başarılı bir uygulama olacaktır. Tabii onu beklemeden biz kullanıcılar da kendi sorumluluğumuzu üstlenmeli ve riskleri görmezden gelmemeliyiz.

B-İLGİNİZE / SEVİLAY KÖSEBALABAN

Çok Bilen Çok mu Yanılır?

“Modern dünya dediğimiz alemde, bilmenin değeri hemen hemen hiç kalmadı. Belki dünyanın modernliği ilme, edebe, irfana cephe alışta saklı.” - İsmet Özel

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

Kadraja Giren Delikanlı, Adını Unutan Kız!

Dünya dram üzerine dramdan kurulmuştur. Fotoğraf üzerine fotoğraftan. Ne tam iyiyiz, ne tam kötü. Yağmur yağıyor ve çocukların koşup da sığınacağı ne çatı kaldı ne de duvar. Suriyeli küçük bir kız çocuğuna “adın ne” diye soruyor haberci. Çocuk ağlamaklı kadraja bakıp, bilmiyorum diyor. Bilmiyorum.

BAGAMOYO / HAŞİM AKIN

Derinin Yendiği Coğrafyada Bayram

Bizim kestiğimiz okulun bahçesinde duran iki kurban derisi gördüm. Yerli arkadaşa “Bunu ne yapacağız?” diye sordum. İlginç bir cevap: “Bunları birilerine vereceğiz. Onlar da deriyi temizleyecekler ve kurutacaklar. Sonra da parça parça yiyecekler…”

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM

Uzayın Parlayan Yıldızı: ÇİN

15 Temmuz’dan sonra Batı’ya sırtını dönüp Rusya ve Çin’le işbirliğini arttıran bir Türkiye’de yaşadığımızı düşünürsek, ileride Çin’in uzay istasyonunda bir Türk astronot görmemiz de çok uzak olmasa gerek…

SPOR / BÜLENT ŞİRİN

Türk Futbolu Artık Desteklenmese de Olur

Bu gidişle Türk Futbolu’nun ciddi şekilde tıkanacağı aşikârdır ve hatta tıkanmıştır. İşte Euro 2016’da Milli Takım’ın düştüğü durum bunun en bariz göstergesidir. Bu krizden çıkmanın mümkün olduğu Başakşehir ve Osmanlıspor gibi takımların mevcut durumlarından rahatlıkla anlaşılabilir.

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

Bir Hiç Uğruna Kurban Olmak

Mayalar özgürlükleriyle beraber topraklarını ve inançlarını kaybettiler. Şehri kurup yöneten Montejo ailesi o kadar ileri gitti ki evinin dış duvarlarını Mayalar’ın başını ezen, vahşi gözlü İspanyol fatihlerinin kabartmalarıyla süsledi.

BKZ: KÖPRÜ / SAMİ YAYLALI

-15 Temmuz Şehitler Köprüsü

- Köprünün Altından Çok Sular Akmış

- Köprüler de Şehit Olur: Mostar

- 3. Köprü: Yavuz Sultan Selim

- Malabadi Köprüsü Garibin Türküsü

- Sırat Köprüsü

- Deli Dumrul

- Casuslar Köprüsü

- Drina Köprüsü

- 4. Köprü Geliyor

- Vezirin Köprülüsü Makbul

- Osman Gazi Köprüsü

GÖNÜLLÜ HABERLER

Kurban’da da Gönüllüyüz: Genç Gönüllüler Afrika’daydı

Genç Gönüllüler olarak ebedî gençlik derdiyle yola çıktığımız ilk günden bugüne, her an her ortamda gönüllü olmaya; aşkla ve şevkle etrafımıza dert aşısı vurmaya gayret ediyoruz. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nı da bu iradeyle Afrika’da geçirdik. Gönüllülerimiz Diyanet Vakfı bünyesinde gerçekleşen programla Afrika’nın muhtelif ülkelerine gitti, kardeşlerimizle buluştu…

- Gambiya’da Muhabbet Depoladık (Mehmet Halıcı / Gambiya)

- Beklenen Sadece Türkiye (Hasret Ali Genç / Tanzanya)

- Teşekkür Ederim Mozambik! (Muhammed Mustafa Kızılkaya / Mozambik)

- Kardeşlerimiz İçin Kurban Olduk (Muhammet Mustafa Tuncay / Uganda)

- Gana’da Tazelendim ve Dirildim (Mustafa Bozoklu / Gana)

Diğer Başlıklar İse Şöyle:

- Yeni Dönem Toplantımızı Yaptık (Yahya Uyar)

- Yeni Döneme Gazanfer Ağa Medresesi’nde Başlıyoruz! (Büşra Nur Turan)

- Sakarya Hazır! (Nesibe Koç)

- GENÇ Kamp: Samimiyetin Güzelliği (Dilruba Ravza Nalbantçılar)

BİLİŞİM-NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

- Genç Dergi Web Sitesi 5 Yaşında!

- Milli Kodlama Eğitimi Platformu: HackerCan

- Ayın Sitesi: “start.me” Anasayfanızı Baştan Tasarlayın

Bunları Biliyor musunuz?

- TİB Resmen Kapatıldı

- Samsung Note 7 Patlıyor!

- iOS 10 Yayınlandı

- Google’dan Videolu Görüşme Uygulaması

- Instagram’a Yakınlaştırma Özelliği Geldi

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

Bakış Açısı... Fotoğrafçı Gözü...

Dijital devrimin hayatın her alanını etkilediği gibi fotoğrafçılığı da derinden etkilediği çok açık. Sadece film, banyo, karta baskı süreçlerinin ortadan kalkması bile başlı başına bu devrimi anlatmaya yetecek bir gelişme aslında. Fotoğrafçılıkla son 15-20 yılda tanışanlar aslında o süreçleri hiç öğrenemediler. Mesela kaç ASA film almalıyım, pozitif mi-negatif mi olsun ikilemini hiçbir zaman yaşamayacaklar. O günlerde baskıya götürdüğü filmin yandığını, yani istenmeyen ışık aldığından dolayı, fotoğrafların basılamadığını öğrenen bir fotoğrafçının hayal kırıklığı ve üzüntüsünü anlamakta zorlanacaklar. Ayrıca her gördüğü kareyi çekemeyip, ancak işine yarayacak kareyi çekmek için saatlerce beklemeyi göze almayı bugün çok gereksiz bulabilecekler. Hatta akıllarına, o günün fotoğrafçıları ne kadar cimriymiş! diye muzip bir fikir bile gelebilir.

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkânı buluyor!

‘Ayın Yazısı’ Olarak Seçiyorum, Ama...

BALIK SAHİBİNDEN GELEN MÜJDE (Necem Talay)

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 Soruda “Ahmed Yüksel Özemre”

23 Ekim’e kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Ahmed Yüksel Özemre’in 5 kitabını hediye ediyoruz.

http://www.gencdergisi.com/odullu_test.html

Geçen Sayının Talihlisi: Feyza Bakır

Ekim ayı röportajlarımız ise şöyle:

Nuh Sawadogo: Afrika Çöllerine Gül Dikmek, İnsan Yetiştirmektir Konuşan: Haşim Akın

Sinan Özgenç: Kahraman Kendini Pas Geçendir Konuşan: Salih Yüztgenç

Kasım ayında tekrar görüşmek ümidiyle, muhabbetle kalınız.

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.