BM Dünya Gıda Programı: Gazze'de Harekete Geçilmesi Yönünde Çağrılarımız Dikkate Alınmıyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Filistin Ülke Direktörü Matthew Hollingworth, Gazze'de harekete geçilmesi yönünde çağrılarının dikkate alınmadığını belirterek, acilen ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hollingworth, video konferans yoluyla New York'taki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İnsanların Refah'tan son 20 gündür kaçtığını ve çok korkunç deneyimler yaşadıklarını aktaran Hollingworth, insanların gittiği yerde su, tıbbi malzeme, yakıt ve gıdanın çok yetersiz olduğunu ifade etti.

Hollingworth, bu bölgelerde kamu sağlığına ilişkin durumun "kriz düzeyini" geçtiğini belirterek, "Durum kıyamet günü gibi. İnsanlar bomba sesiyle uyuyor, bomba ve savaş sesleriyle uyanıyor." dedi.

"Gazze'de harekete geçilmesi yönünde çağrılarımızın dikkate alınmadığını görüyoruz." diyen Hollingworth, "Acilen ateşkese ihtiyaç var." diye konuştu.

Hollingworth, Hamas'ın BM yardımlarını yağmaladığına ilişkin iddiaların sorulması üzerine ise "Biz Hamas ya da fiili yetkililerin Dünya Gıda Programı ya da başka BM örgütünden yardım aldığını görmedik." bilgisini paylaştı.

"Yüzen iskele sadece takviye sağlayabilir"

Hollingworth, AA muhabirinin, "ABD'nin 300 milyon dolardan fazlaya mal olan Gazze'deki yüzer iskelesi, yaklaşık 1 hafta içinde rüzgar ve açık deniz koşulları nedeniyle parçalandı. Sizce ABD boşuna mı masraf yaptı? Bunun yerine ABD, İsrail'e daha fazla yardıma izin vermesi için baskı yapabilir miydi? ABD, İsrail ordusunun yoğun bombardımanı nedeniyle havadan yardımları da durdurduğunu açıkladı. Sizin ve diğer kişilerin verdiği bilgiler, Gazzelilerin açlıktan öldüğünü ortaya koyuyor. Son 8 aydır kara yolundan gelen yardımlara getirdiği kısıtlamalar göz önünde bulundurulduğunda, sizce İsrail, ABD'nin yüzer iskelesi tekrar işlevsel hale gelirse, hızlı, güvenli ve engelsiz yardım dağıtımına izin verecek mi?" sorularını yanıtladı.

Yüzen iskele işlevsel hale gelmeden önce bile BM'nin çok sayıda endişesini dile getirdiğini anımsatan Hollingworth, işlevsel olduğu süreçte ise bin tondan az yardım dağıtımı yapabildiklerini ifade etti.

Hollingworth, bunların az da olsa hayat kurtarıcı yardım olduğunu belirterek, aynı zamanda yüzen iskele çerçevesinde İsrailli yetkililerle koordinasyonun iyileştirildiğini kaydetti.

Bu bağlamda öğrenilen derslerin tüm Gazze'de yardım dağıtımı için kullanılması halinde yüzen iskelenin iyi bir yatırım olabileceğini söyleyen Hollingworth, "Ancak yüzen iskele sadece takviye sağlayabilir. Kara koridorları işlevsel olduğu müddetçe yüzen iskele fayda sağlayabilir." dedi.

Hollingworth, sadece Dünya Gıda Programı'nın tek başına nisan ayında 20 bin ton yardım getirdiğini, Gazze'ye her ay yaklaşık 45 bin ton yardım sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.