Boğazkesen Mescidi İnşaatında Sona Gelindi

GÜNDEM

Rumeli Hisarı içindeki fethin ilk camisi Boğazkesen Mescidi'nin inşaatında sona gelindi. Mescidin gövde ve iç inşaatı tamamlandı.

Rumeli Hisarı içinde yeniden ihya edilen fethin ilk camisi Boğazkesen Mescidi'nin inşaatında sona gelindi. Projeyi uygulayan inşaat firmasının mimarı Barış Han, caminin yapım sürecini anlattı.

ANTİK TİYATRO OLDUĞU İDDİASI YALAN!

Caminin yerinde eskiden antik tiyatro olduğu şeklindeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Han, Rumeli Hisarı'nın 1954'e kadar cami ve ahşap evlerden oluşan bir mahalle olduğunu söyledi. Han, "Burası, müze yapılmasından önce mülkiyeti büyükşehir belediyesi ve maliyeye ait eski ahşap evlerin bulunduğu bir mahalleydi. 1954’te kamulaştırılarak evler yıkılmıştır. 1957'de tiyatro projesi uygulanmıştır" dedi.

HİSAR İÇİNDEKİ EVLER YENİDEN YAPILACAK

Tiyatro sahnesi olan yerde ahşap evlerin ve Boğazkesen Mescidi'nin bulunduğunun 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Anıtlar Kuruluna tescil ettirildiğini anlatan Mimar Barış Han, hisar içindeki tarihi mahallede bulunan 12 ahşap evin 6'sının camiyle birlikte tescillendiğini kaydetti. Han, "Henüz netleşmedi ama belediyenin burada ahşap evleri camiyle birlikte restore edip, eski mahalleyi ihya etmek gibi bir projesi var. Tiyatro sahnesinin başka bir yere taşıması da söz konusu. Kaldı ki şu an sahnenin orada olması artık bir şey ifade etmiyor" dedi.

MİNARENİN RESTORASYONU 1 AY SÜRECEK

Caminin mimari projesinin Anıtlar Kurulu eski Üyesi Mimar Cem Eriş tarafından hazırlandığı bilgisini veren Barış Han, şunları kaydetti: "Gerek projede gerek uygulamada camiye ait eski gravürlerde ve mevcut kalıntılardan yola çıkarak aslına uygun olarak yenileme çalışması yapıldı. Kullanılan kireç taşları Çatalca’da, tuğlalar ise Çorum’daki ocaklarda döktürüldü. Caminin restorasyonu eylül ayı ortalarında bitirilecek. Son işçilik olarak minarenin restorasyonu kaldı. Minarenin ilginç mimari özellikleri var, basamakları ahşap kaplamalı ve özgün bir özelliğe sahip. Bu, bizim de alışık olmadığımız bir özellik. Bu yüzden ahşap işleri uzun sürecek. Minarenin restorasyonunun 1 ay süreceğini tahmin ediyoruz."

Çalışmaların 1 yılı aştığını söyleyen Mimar Barış Han, minarenin restorasyonu ve iç tasarımının bitirilmesiyle maliyetin 2 milyon lirayı geçebileceğini sözlerine ekledi.