Bu Camide Çocukların Dokunulmazlığı Var

Aile ortamı sağlanan Ferah Mahallesi Merkez Camii'nde çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor...

Ferah Mahallesi Merkez Camii, ibadetlerin yapıldığı, yaz Kur'an kurslarının düzenlendiği bir mekan olmanın ötesine geçerek, uzman isimlerce musiki ve özel akademik eğitimin verildiği 365 gün aktif merkez olarak çocuk ve gençlerden yoğun ilgi görüyor.

“BU CAMİDE ÇOCUKLARIN DOKUNULMAZLIĞI VAR”

Çocukların cemaatle kaynaşmaları ve rahat etmeleri için "Bu camide çocukların dokunulmazlığı var" yazılı afişlerin yer almasıyla tanınan merkezde 20'si ilkokul, 5'i lise, 5'i ise üniversite öğrencisi toplam 30 kişi hafızlık eğitimi alıyor.

Tüm yıl boyunca eğitim ve aktivitelerin olduğu camide akşam ile yatsı vakti arasında 150 öğrenci Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler ile değerler eğitimi alıyor.

İlkokula devam eden 25 öğrencinin hafta sonları proje okullarına hazırlık amacıyla özel akademik ders aldığı camide Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) giren 15 genç imamet, hutbe, güzel okuma, musiki, talim gibi alanlarda imam-hatip ve müezzinliğe hazırlanıyor.

Bu gençler aynı zamanda camideki Kur'an derslerinde yardımcı hocalık yapıyor.

TRT sanatçısı Hüseyin İpek'in öğreticiliğinde kurulan çocuk ve gençlik korosunda yer alan 55 kişi musiki dersleriyle aynı zamanda enstrüman çalmayı da öğreniyor.

Ferah Merkez Camii İmam Hatibi Yusuf Belge, sadece Kur'an-ı Kerim değil insanlığın yararına olan tüm eğitimlerin de bir ibadet şeklinde olduğunu söyledi.

Camide yaz-kış eğitim ve aktiviteler düzenlediklerini, çalışmalarda hafız olan, resmi din görevliliğine hazırlanan gençlerin de kendisine yardımcı olduğunu anlatan Belge, 10 yılda 56 kişinin Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışmaya hak kazandığını, mahalle sakini 62 kişinin de hafızlık eğitimini tamamladığını kaydetti.

Belge, yaz Kur'an kursunda öğle namazına kadar eğitim gören çocukların okul döneminde ise akşam vakti mahalle sakinleriyle namaz kıldıktan sonra Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler ve değerler eğitimi aldıklarını aktardı.

Camide çocukların dokunulmazlığı bulunduğuna dikkati çeken Belge, şöyle devam etti:

"Gördüğünüz gibi çocuklar büyüklerine uyum sağlayarak akşam namazını birlikte cemaatle kılıyor. Haram olmayan şeyleri camiye sokmak durumundayız. Burası aynı zamanda bir gençlik merkezi. Çocuklar oyun oynuyor, maç izliyor, eğleniyor, muhabbet ediyor. Her akşam çocuklarımızı ikram ve hediyelerle evlerine gönderiyoruz. Bazen çocuklar sadece ders değil oyun oynamak, eğlenmek veya hediye almak için gelebiliyor. Bu şekilde camiyi çocuklar için cazip hale getirip, yaz kış eğitimler veriyoruz. Ayrıca 'Anne, çocuk el ele haydi mukabeleye" gibi projelerle aileleri de işin içine katıyoruz."

İmam hatip Belge, camiye yaklaşık 15 özel eğitimli çocuğun geldiğini belirterek, bunların beş vakit namazını cemaatle beraber kıldıklarını, Yasin, Tebareke ve amme cüzünü okuyup 50 sayfa ezberlediğini, müezzinlik yaptığını, oyunlar oynadığını anlattı.

Otizmli çocukların özel kurumlarda da güzel eğitimler aldığını vurgulayan Belge, "Ayrıca burada da namaz kılmayı, ders saatinde uyumlu ve sessiz olmayı öğreniyorlar. Diğer arkadaşlarıyla da oldukça uyumlular ve ailelerimiz de bu durumdan mutlu. Tablet, akıllı telefon yerine burada geleneksel, bizim çocukluğumuzun oyunlarını da oynuyoruz. Bunlar çocukların dikkat eksikliği sorunlarına da iyi geliyor." dedi.

Belge, tüm meslek hayatı boyunca sadece imamlık yapmadığını, eğitime de büyük önem verdiğinin altını çizdi.

"Hocam ne zamana kadar ders, ne zamana kadar eğitim?' diye sordukları zaman 'Yusuf Hoca eşyasını kamyona yükleyene kadar veya vefat edene kadar eğitime devam' diyorum." ifadelerini kullanan Belge, merkezdeki etkinliklerin yıl boyunca süreceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.