Bu Hapları Kullanırken Sakın Meyve Yemeyin!

Antibiyotiklerin kullanımıyla ilgili bir çok söylentiden biri de meyve ile antibiyotik kullanılmayacağıdır. Peki bu gerçekten doğru mu?

Antibiyotikler, enfeksiyonları tedavi etmek için doktorlar tarafından sıkça önerilen ilaçlardandır. Hastalıklarla sebep olan mikroorganizmaları öldürerek etkili olurlar. Ancak kullanımlarıyla ilgili birçok yanlış bilinen ve bilinmeyen unsurlar da mevcuttur. Antibiyotiklere doktor tavsiyesi olmadan sıkça başvurulabilse de virüslerin sebep olduğu hastalıkları tedavi etmeyeceği unutulmamalıdır.

Antibiyotikleri aynen reçete edildiği gibi kullanmak gerekir. Özellikle önerilen dozu tam olarak bitirmemek vücutta dirence yol açabilecek ve ilerideki kullanımların etkisini zayıflatabilecektir.

Antibiyotiklerin kullanımıyla ilgili bir başka unsur da yemek ilaç etkileşimidir. Bazı gıdaların antibiyotik ile alınmaması önerilir ve bunların arasında mevye ve meyve suları da vardır. Antibiyotik ve meyve tüketimiyle ilgili doktor tavsiyesine başvurmak ilacın etkisi ve hastalığın tedavisi açısından göz ardı edilmemelidir.

Bazı antibiyotikler, özellikle siprofloksazin, tetrasiklin ve doksisiklin içerenler sadece boş mideye alındıklarında tam etki gösterirler. Bu da yemekten iki saat önce veya yemek yedikten iki-dört saat sonra alınmaları gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla meyve de yememek gerekecektir.

Çoğu antibiyotiği meyve suyuyla almak da önerilmez, en doğrusu bolca suyla birlikte almak olacaktır.

Tetrasiklinin dahil olduğu bazı antibiyotikler eğer bol demir içeren gıdalarla alınırsa vücut tarafından iyi bir şekilde emilemezler. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, erik ve erik suyu demir içerir ve antibiyotikle yakın zamanda tüketildiklerinde ilacın etkisini önemli derecede azaltabilirler.

Siprofloksazin gibi bazı antibiyotiklerde ise aynı sorun kalsiyum ile görülür. Bu daha çok süt ve süt ürünlerini ilgilendirse de bazı meyve sularının kalsiyum ile güçlendirildiği unutulmamalıdır.

Antibiyotik ve meyve ilişkisinde greyfurt ve ananas da dikkat edilmesi gereken gıdalardandır. Greyfurtun kolesterol düşürücü birçok ilaçla etkileşime girdiği bilinir ama en azından bir antibiyotik ile de etkileşimi olmaktadır. Zatürre tedavisinde kullanılan eritromisin alırken greyfurt tüketmek vücudun ilacı atma hızını yavaşlatır bu da ilacın etkisini artırırken, potansiyel yan etkilerini de artıracaktır. Ananasta bulunan bromelayn da amoksisilin adlı ilaç maddesi üzerinde benzer bir etki yapmaktadır.

Zatürre, deri ve kan enfeksiyonları tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan linezolid maddesi ise vücudun tiramin seviyelerini düzenlemesini zorlaştırabilir. Dolayısıyla tiramin içeriği yüksek,sosis, peynir gibi fermente yiyeceklerin ve çok olgun meyvelerin tüketilmesi,tiramin seviyelerini sorunlu hale getirerek tansiyonun çok yükselmesine yol açabilmektedir.

Kaynak:Pembe nar

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.