Bunları Bulaşık Makinesinde Yıkamayın!

Mutfaktaki bazı eşyaların daha uzun ömürlü olabilmeleri için elde yıkanmaları gerekir. Bu eşyalar bulaşık makinesinde yıkandığı takdirde, ömürleri büyük ölçüde kısalır.

Bulaşık makineleri 1950’lerde hayatımıza girdiğinden beri, mutfak işlerinde büyük kolaylık sağladı. Buna rağmen, tüm mutfak eşyalarını bulaşık makinesinde yıkamak doğru değil. Bazı eşyaların her zaman elde yıkanması gerekiyor. İşte bulaşık makinesinde yıkanmaması gereken 11 mutfak gereci...

Ahşap Kesme Tahtası: Ahşap mutfak gereçleri gibi, kesme tahtanız için de bulaşık makinesinin şartları ağır gelebilir. Tahtanın üzeri matlaşabilir ve bozulabilir.

Ahşap Mutfak Gereçleri: Bulaşık makinesindeki sıcak su ve ısı, karıştırma kaşıkları ve spatulalar gibi ahşap mutfak gereçleriniz için çok fazla gelir. Bu şartlara maruz kalan ahşap mutfak gereçleri yamulup, deforme olabilir.

Alüminyum Pişirme Gereçleri: Alüminyum malzemeden yapılmış mutfak gereçleri bulaşık makinesinde renk bozulması yapacağı için, elde yıkamak gerekir.

Antika Yemek Takımları: Aile yadigarı antika yemek takımlarınızı asla bulaşık makinesinde yıkamayın. Sıcak su ve deterjanlar, yemek takımlarının üzerindeki altın kaplamayı ve el boyamalarını çıkarabilir.

Bakır Mutfak Gereçleri: Bulaşık makinesinin sert şartları bakır yüzeylerin matlaşmasına sebep olur. Bunu önlemek için bakır mutfak gereçlerinizi elde yıkayın.

Dökme Demir Tava: Çok lezzetli yemekler pişirmenize olanak veren dökme demir tavaların ilk kullanımdan önce mutlaka hazırlanması gerektiğini biliyorsunuz. Dökme devir tavalarınızı bulaşık makinesinde yıkadığınızda, bu hazırlık boşa gitmiş olur. Haliyle, bu tavaları mutlaka elde yıkamanız gerekir. Dökme devir tavalarınızı sabun olmaksızın ılık suda yıkayın veya tuz ile temizlenene dek ovalayın.

Kristaller: Kristal çok narin bir malzeme olduğu için bulaşık makinesinde kırılıp, matlaşabilir. Eğer kristalin bulaşık makinasında yıkanmaya uygun olduğu üreticisi tarafından özellikle belirtilmemişse, kristallerinizi daima elde yıkayın.

Rende: Özellikle peynir gibi yapışkan yiyecekleri rendelediğinizde, bulaşık makinesinde yıkasanız bile, bu parçacıklar mutlaka rendenin delikleri arasında kalır. Tam anlamıyla bir temizlik için rendenizi elde yıkayın.

Sarımsak Sıkıcı: Sarımsak ezilmiş haldeyken yapışkan olduğu için parçaları çatlakların arasına girebilir. Sarımsak sıkıcılarınızı da elde yıkayarak bu riski ortadan kaldırın.

Şef Bıçakları: Eğer bulaşık makinesinde, bıçaklar için yatay bir raf yoksa, dikey olarak kutuya yerleştireceğiniz bıçaklar, bulaşık makinesinin plastiğini keserek, çentikler oluşturabilir. Bunu önlemek için, rafı olmayan bulaşık makinesinde keskin şef bıçaklarınızı yıkamayın.

Termos Kupa: Bazı yeni model seyahat kupaları bulaşık makinesi için uygun olsa da, bu özellikle belirtilmedikçe, termos kupalarınızı bulaşık makinesinde yıkamayın.

Kaynak: Yasemin

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.