Burak Duvarı ile Ağlama Duvarı Aynı Şey mi?

GÜNDEM

Kudüs’te bulunan “Burak Duvarı” ile “Ağlama Duvarı” aynı şey midir?

Burak; Mîrac gecesinde Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i taşıyan binektir.

AĞLAMA DUVARI MI BURAK DUVARI MI?

Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Mekke’den Kudüs’e bu binekle gider. Bineğini Mescid-i Aksâ alanı içerisinde yer alan duvara bağlayıp Mîrâc’a yükseleceği Muallak Kaya’sına doğru ilerler. Müslümanlar daha sonra bu yere “Burak Mescidi”ni yaptırırlar. Biz Müslümanların “Burak Duvarı” dedikleri duvara, Yahudiler “Ağlama Duvarı” adını verirler. Siyonistler ve yanlı medya da algıları yöneterek “Ağlama Duvarı” ifadesini kullanır.

Batılılar, “West Wall” derler. “Batı Duvarı” demektir. Yahudilerin Beit ha-Mikdaş dedikleri mâbedden günümüze kalan ve kutsal kabul edilen duvardır. Yahudiler, bu duvarı Süleyman Mâbedi’nden bir kalıntı kabul ettikleri için kutsal bir mekân sayarlar.

Mâbedin yıkılış yıl dönümü başta olmak üzere çeşitli vesîlelerle duvar önünde ibadet eder; Kudüs’ün ve Süleyman Mâbedi’nin yıkılışını, şehir ve mâbedden uzak kalışlarını yâd ederek mâbedin Hazret-i Süleyman -aleyhisselam- tarafından yaptırıldığı gibi yeniden inşasını arzular ve bunun için duâ ederler.

Osmanlı, Kudüs’ü yeniden fethedince, bütün inançlara saygısından dolayı Yahudilere Ağlama Duvarı’nın önünde yeniden ibadet etme imkanı vermiştir. Ne var ki Yahudiler, son zamanlarda bile isteye yaptıkları gürültülü âyinlerle müslümanlara ciddî rahatsızlık vermektedirler.

Kaynak: Fatma Çatak, Altınoluk Dergisi, Sayı: 459