Bursa Yeşil Camii'nde Deprem Etkisi Teraziyle Ölçülüyor
Yapımı 1424 yılında tamamlanan Bursa Yeşil Camii'nde, depremin etkisi ve oluşturduğu hasar, caminin duvarları içerisinde bulunan bir terazi düzeneği ile ölçülebiliyor.
DEPREMİN ETKİSİ TERAZİ İLE ÖLÇÜLÜYOR
Çini kaplamalarıyla ünlenen camide bulunan ve kubbeyi taşıyan ana kolonlara yerleştirilmiş deprem terazisinde 4 mermer silindirin yuvalarında ne kadar hareket ettiği, olası bir depremde camideki zarar hakkında bilgi edinmeyi sağlıyor.
Caminin müezzini Recep Uyar, yaptığı açıklamada, 590 yıllık caminin mimarı Hacı İvaz Paşa'nın, eseri muhteşem bir mimariyle inşa ettiğini söyledi.
SİLİNDİR DÖNÜYORSA ANA TAŞIYICILARDA PROBLEM YOK
Caminin büyük ana kubbelerinin, ana taşıyıcı denilen direklere oturtulduğunu ifade eden Uyar, "Zamanla meydana gelen depremler ve caminin ağırlığından dolayı oturma meydana gelip gelmediğini ölçmek için silindir mermer taştan deprem terazisi koymuşlar.
BURSA YEŞİL CAMİİ HAKKINDA
Bursa Yeşil Camii, Bursa’da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı. Caminin ünü, çini kaplamalarından gelir.
Cami, adını verdiği Yeşil semtindedir; Yeşil külliyesi yapılarındandır. “Yeşil” adını, bir zamanlar minarelerinde bulunan yeşil renk ağırlıklı süslemelerinden aldığı düşünülür. Halen aktif olarak kullanılan caminin kapasitesi 2000 kişidir.
Cami, mimari özellikleri yanında çini süslemeleri ile de büyük bir öneme sahiptir. Özelikle iç mekânda eyvanlar, müezzin mahfilleri, hünkar mahfili, tabhaneler, şahnişinler ve mihrap çini süslemenin yoğun olarak kullanıldığı bölümlerdir. Bunlar arasında bütünüyle çini ile kaplanmış mihrap zengin süslemeleriyle dikkat çeker. Ağırlıklı olarak bitkisel motif ve kompozisyonlara sahip çinilerle kaplanmıştır.
Caminin karşısında Bursa'nın en değerli anıtsal yapılarından biri olan Yeşil Türbe bulunur.
Türkiye'nin en büyük mihrabına ve Osmanlı taş oymacılığı sanatının en güzel örneklerine sahip cami, her gün onlarca kişiyi ağırlıyor.