Bursa'nın Manevi Mekanları Trafikten Arındırılacak

Osmanlı'nın ilk payitahtı Bursa'daki Yeşil ve Emir Sultan külliyelerinin manevi iklimi, bölgede gerçekleştirilecek yayalaşma projesiyle ön plana çıkarılacak.

Çok sayıda tarihi caminin, hanların ve sultan külliyelerinin bulunduğu Bursa'da özellikle inanç ve kültür turizmi kapsamında her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kentin önemli manevi mekanlarından Yıldırım ilçesindeki Çelebi Mehmed'in türbesinin yer aldığı Yeşil Külliyesi ile yakın bölgedeki Emir Sultan Külliyesi de ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında bulunuyor.

Yıldırım Belediyesi, bu iki külliyenin etrafını trafikten ve düzensiz yapılardan arındırarak, yayalaşma projesiyle doğal görünümüne kavuşturmaya hazırlanıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı ve Bursa Belediyeler Birliği Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa'nın Osmanlı'ya başkentlik yaptığını anımsattı.

Yılmaz, Bursa'daki tarihi değerlerin birçoğunun Yıldırım ilçesinde yer aldığını dile getirerek, "İlk darüşşifası, gönüller sultanı Emir Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci kurucusu kabul edilen Çelebi Mehmet Han'ın kabrinin bulunduğu Yeşil Türbe ve Yeşil Külliyesi Yıldırım sınırları içerisinde yer alıyor." dedi.

Emir Sultan Külliyesi ve Yeşil Külliyesi arasında yayalaştırma projesi başlattıklarını belirten Yılmaz, "Burada manevi bir iklim oluşturma projesi hazırlıyoruz. Gelen misafirlerimizin rahatça gezebileceği ve buradaki o manevi atmosferi soluyabileceği bir iklim oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.

Yılmaz, proje kapsamında üniversiteler ve akademik odalarla da iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bursa Teknik Üniversitesinin hem de Bursa Uludağ Üniversitesinin kıymetli hocalarından, mimarlar odasındaki arkadaşlarımızdan da istifade ederek bir yarışma düzenliyoruz. Bu yarışmanın neticesinde de inşallah burada gerekli uygulama çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Bu proje Emir Sultan, Hocataşkın, Yeşil Mahallemizi kapsayan bir proje."

Bölgedeki dönüşümle şehir merkezinin bütünlüğe karışacağını anlatan Yılmaz, "Bu bölgenin şu andaki en önemli ihtiyacı otopark. Tur otobüslerinin otopark ihtiyacının karşılanması ve yine Yeşil ile Emir Sultan arasında bir yaya aksının oluşturulması. Bu aksı oluşturduğumuzda buraya ciddi anlamda bir misafir akımı ve akışı olacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Ulu Cami'den Emir Sultan'a kadar oluşturulacak yaya aksıyla Bursa'nın kadim kimliği çok daha iyi hissedilecek." ifadesini kullandı.

Yılmaz, proje kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Mimarlar Odası ve diğer ilgili kurumların da görüş ve önerilerinin alınacağını aktardı.

Proje hazırlıklarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, "(Tasarım ve fikir yarışması) 2025 yılının ilk aylarında gerçekleştirilecek. Yarışmayla ilgili meclisimizde kararı aldık, arkadaşlarımız hazırlık yapıyorlar. Yakın bir zamanda yarışma ilanına çıkacağız." diye konuştu.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.