Buza’a Kuyusunun Suyu Hakkında Hadisler
“Su temizdir, onu bir şey pis edemez” hadisi ne anlatmak istiyor? Buza’a kuyusunun suyu ile ilgili hadis-i şerifler.
- Ebû Said el-Hudrî radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e Buza’a kuyusundan abdest alalım mı? Oraya kadınların ay hali bezi, köpek ölüsü ve kokmuş şeyler atılıyor diye soruldu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
“-Su temizdir, onu bir şey pis edemez, cevabını verdi.” (Ebû Dâvûd, Taharet, 34/66)
*
Ebû Said el-Hudrî radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e; sana Buza’a kuyusundan su veriliyor halbuki o, öyle bir kuyu ki; içine köpek eti, kadınların aybaşı (silinti) bezi insan pisliği atılıyor denildi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in:
“-Su temizdir, (ve temizleyicidir) onu bir şey pisleyemez, cevabını verdiğini işittim.” (Tirmizî, Kitâb’ut-Tahâret, b. 59, n. 66, c. 1, s. 95; Neseî Kitâb’ut-Tahâret, n. 327-328 c. 1)
Ebû Dâvud dedi ki:
Guteybe bin Said’in şöyle dediğini işittim:
Buza’a kuyusunun bekçisine kuyunun derinliğini sordum, suyu en çok olduğu vakit kasığa kadar çıkar dedi, en az olduğu vakit nasıl dedim: Etekten aşağı iner dedi.
Ebû Dâvud dedi ki: Buza’a kuyusunu pardüsemi üzerine uzatmak sûretiyle ölçtüm. Sonrada pardüsemi ölçtüm onun eni 6 zira idi. Bostan kapusunu bana açıp bahçeye sokan kimseye bunun binası yapıldığı şekilden başka şekle değiştirildi mi diye sordum:
Hayır değiştirilmedi dedi, benim orada gördüğüm suyun rengi değişmişti. (Ebû Dâvûd, Taharet, 34/67)
Hadisin Açıklaması
Buza’a bir mevki ismidir veya kirli şeylerin atıldığı belli bir mevkidir. Fakat en doğrusu Buza’a Beni Saide’nin avlusudur. Orası biraz çukurca gibi olup, içinde bir de kuyusu vardır. Herkes buradan su alır, buna rağmen suyu bitmezdi, yağmurlar çok yağıp sel gitmeye başlayınca, kuyuyu sel basardı. Sel suları yukarıya atılan hayvan ölülerine, aybaşı kanı silinmiş sonra atılmış bezlere, şehir haricine atılmış kokmuş artıklara dokunuyordu. Buza’a kuyusunu bastığı zaman onu da kirletmiş olma ihtimali vardı.
Ashab-ı kirâm bu şüphelerini gidermek için Rasûlullah Efendimiz’den sallallahu aleyhi ve sellem’e bu kuyunun hükmünü sordular. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de bu kuyunun suyunun çokluğu dolayısı ile akarsu hükmünde olduğunu bildirerek “su temizdir, onu hiçbir şey pis edemez” buyurdu.
Hadisin metnine bakılırsa, ölmüş köpeklerin, kokmuş artıkların kirli bezlerin bizzat kuyuya atılmış olduğu manâsı anlaşılıyorsa da sel sularının kuyuyu basması sebebiyle bunlar sanki kuyunun kendisine atılıyormuş gibi bir ifade ile sorulmuştur.
Yoksa herkesin su aldığı bir kuyuya imanda en yüksek tabakada da bulunan Ashab-ı kirâm nasıl pislik atabilirler.
Bu kuyu başında bekçisi bulunan bir bostan içinde idi. Eni 6 arşındı, içinde insanın yarısına çıkacak kadar su bulunurdu. Azaldığı zamanda su baldıra kadar çıkardı.
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları