Câhiliye Ne Demek?
Câhiliye: İslâm’dan önceki küfür ve sapıklık devri anlamına gelir.
CAHİLİYE KELİMESİNE ÖRNEK
Kur’ân’ın, Rasûlullah’ın (s.a.v) kalbine indirilmiş olması, Efendimiz’in karakter ve davranışlarının âdeta canlı bir Kur’ân hâline gelmesine vesîle olmuştur. İşte sahâbe-i kirâm, bu şahsiyet ve karaktere hayran kalmış, böylece
İslâmî şahsiyet ve karakterlerini, öncelikle kalb-i nebevîden tahsil etmişlerdir. Hidâyetlerinden evvel yarı vahşî bir hayat yaşayan bu câhiliye insanları, Allah Rasûlü’nün hâlleriyle hâllenerek davranış mükemmelliğine ulaşmışlardır. Böylece dünya tarihinde “fazîlette zirve insanlar” hâline dgelmişlerdir.
*****
Beşerî sistemler ve kânunlar bu emniyet ve huzûru sağlamaktan uzaktır. Zira onların mânevî tarafı yoktur. Nitekim İslâm gelmeden önce dünya, koyu bir câhiliye karanlığına bürünmüştü. Hak, güçlüye âit idi. Güçsüzün hiçbir hakkı yoktu, onun hakkı ezilmekti. İnsanlar tarifi imkânsız bir zulüm altında inliyor ve eziliyordu.
*****
Müslümanlar, hayvanlar için bile vakıflar tesis etmişlerdir. Böylece aç hayvanları doyurmuş, hastaları tedâvî ettirmiş, göç edemeyen kuşları barındırmışlardır. Bu şefkatin bir tezahürüdür ki, Osmanlı Devleti’ne seyahate gelen yabancılar, hâtıratlarında müslüman mahallelerde bulunan kedi ve köpeklerin insanların etrafında döndüğünü,
diğer mahallelerde ise insan görünce hızla kaçtığını anlatırlar.
Hâsılı İslâm, hayvanlar için de bir hukuk getirmiştir. Câhiliye devrinde insanlar, hayvanların da bir hakkı olduğunu ve onlara iyi davranmak gerektiğini unutmuşlardı. Hele hayvanlara merhamet edince sevap kazanacaklarını hiç tahmin edemiyorlardı.