Cami Avlusunda Haremeyn Sergisi

Kutlu Doğum Haftası kapsamında iki imamın girişimiyle IRCICA arşivindeki Osmanlı dönemi Mekke ve Medine fotoğraflarından oluşan "Haremeyn" sergisi, Çağlayan'daki Yeni Camisi avlusunda açıldı.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) alt kuruluşu İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) arşivindeki Osmanlı dönemi Mekke ve Medine fotoğraflarından oluşan "Haremeyn" sergisi, Çağlayan'daki Yeni Camisi avlusunda açıldı.

Çağlayan Yeni Camisi İmam Hatibi Salih İbiloğlu ve Bedir Camisi İmam Hatibi Murat Elmacı tarafından organize edilen sergide, IRCICA arşivinden ilk defa gün yüzüne çıkan 36 fotoğraf ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Sergide, cam bir sanduka içinde Sakal-ı Şerif de ziyarete açılırken, Kabe'nin etrafına Osmanlı döneminde yapılan revaklar ile Kabe maketi ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'nin içinde Hazreti Muhammed ve halifelerinden Hazreti Ebubekir ile Hazreti Ömer'in de kabri saadetlerinin bulunduğu özel yer olan Ravza-i Mutahhara maketi yer alıyor.

İmam İbiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kutlu Doğum Haftası'nı farklı kılmak için IRCICA'nın arşivlerindeki Mekke ve Medine fotoğraflarından ve kutsal mekanları hatırlatan maketlerden oluşan bir sergi açtıklarını belirtti.

PEYGAMBERE OLAN SEVGİNİN ARTMASINI ARZU EDİYORUZ

Cami avlusunun sergiye müsait olduğunu ifade eden İbiloğlu, sergide yer alan ecdadın hizmetlerini hatırlatan, Osmanlı döneminde Mimar Sinan tarafından yapılmış Kabe'nin etrafındaki revakların maketinin de ilgi gördüğünü söyledi.

İmam İbiloğlu, şunları anlattı:

"Kutsal beldelere gidemeyen, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan ziyaretçiler sergiyi sanki aslıymış gibi sevinç içerisinde ziyaret edip, fotoğraf çektiriyor. Vatandaşlar, huzurlu bir şekilde gönül rahatlığıyla buradan ayrıldıklarını ifade ediyor. Peygamber ve kutsal mekanlara sevginin artmasını arzu ediyoruz. Kutsal mekanları insanlara daha iyi yansıtmak için hazırladığımız çalışmada kullandığımız maketlerin birer sembol olduğunu sadece yanında fotoğraf çektirilebileceğini, burada ibadet edilemeyeceğini ziyaretçilere hatırlatıyoruz."

Çağlayan Bedir Camisi İmamı Murat Elmacı ise serginin iki haftalık bir çalışma sonucunda hazırlandığını belirterek, "Elimizden ne geliyorsa gayret gösterdik ve kolay bir sergi olmadı, buraya bir emek harcadık. Halkımıza en güzelini göstermeyi amaçladık." diye konuştu.

Elmacı, cami cemaatinin, mahalle sakinlerinin ve ilçe dışından gelen misafirlerin, sergiyi ziyaret ettikten sonra sevinçle ayrılmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Sergiyi gezen Salim Halaç, sergiyi çok beğendiğini belirterek, duygularını şöyle aktardı:

"Daha önce kutsal toprakları ziyaret ettim. Sergiyi hazırlayanlardan Allah razı olsun, geldim gördüm. Her ne kadar gerçeği gibi olmasa da insana oraları hatırlatıyor. Gençler gelsin, görsünler, baksınlar, bir şeyler öğrensinler. Gençlerin sarılacağı İslam, başka bir şey yok." dedi.

Sergi, 22 Nisan gecesine kadar açık kalacak.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.