Camide Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Cami ve cemaat adabı nasıl olmalıdır? Camide dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İslam’da cami ve cemaat adabı...
Camiler, Müslümanların Allah’a ibadet ettikleri yerlerdir. Yeryüzünün en şerefli yerleri olan camilere “Allah’ın evi’ denilmektedir. Camiye ibadet için giden Mümin, Allah’ın ziyaretçisi ve misafiri durumundadır. Ev sahibi, evine gelen misafirlerine ikramda bulunduğu gibi camiye giden Müminlere de yüce Allah büyük mükâfatlar verecektir.
Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Evinde güzelce abdest alıp camiye giden kimse Allah’ın ziyaretçisidir. Ziyaret edene Allah ikramda bulunacaktır.” (et-Terğîb ve’t-terhîb, I, 214.)
CAMİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Camilere saygı göstermek, her Müslümanın vazifesidir. Bu vazifeler kısaca şunlardır:
- Camiye abdestli olarak, temiz elbise ve düzgün kıyafetle girilmelidir.
- Camiye, önce sağ ayağını atarak girmeli ve girerken Peygamberimize (s.a.v.) salavat-ı şerife okunmalıdır.
- Camiden çıkarken önce sol ayağını dışarı atmalıdır.
- Ayakları ve çorapları kirli olarak camideki halı ve kilimlere basmamalıdır.
- Bir özrü yoksa camide ayaklarını uzatarak oturmamalı, bağırıp çağırmak, gürültü etmek ve dünyaya ait şeyleri konuşmak gibi saygısız davranışlardan sakınmalıdır.
- Soğan, sarımsak yiyerek ağzının kokusu ile camiye gidip cemaati rahatsız etmek, geğirmek ve yanındakileri iğrendirecek davranışlarda bulunmaktan kaçınmalıdır.
Camide Kur’an okunuyor veya vaaz ediliyorsa, dikkat ve saygı ile dinlemeli, camiye geç gelenler boş buldukları yerde oturmalı, ön saflara geçmek için cemaati rahatsız etmemelidir.
Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet
YORUMLAR