Camide Erkek ve Kadınların Ayrılması ile İlgili Hadisler
Cami ve mescitlerde kadınların erkeklerden ayrılması ile ilgili hadisler…
İbn-i Ömer radıyallahu anhdan riyayet edildiğine göre şöyle demiştir:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem “(Mescidin) bu kapısını kadınlara bıraksak (daha iyi olur)” buyurdu. Nâfî diyor ki: İbn-i Ömer vefat edene kadar (Kadınlara ait olan) o kapıdan girmedi.
Abdülvaris’ten başkası (İbn-i Ömer yerine) Ömer dedi. diyor. Bu rivâyet daha sahihtir. (Ebû Dâvûd, Salât, 17/462)
Hadisin Açıklaması
– Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin mescidinin kapıları Bâbu Cibril (Cibril kapısı) Babunnisa (Kadınlar kapısı), Babüsselam (Selâm kapısı) Babu Ebû Bekir (Ebû Bekir Kapısı) Babürrahman (Rahman Kapısı) adlarını alıyordu. Şimdi Babülmecid, Babüssuud gibi kapılar ilâve edildi.
Cibril kapısını takip eden kapı, Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem tarafından kadınlara terkedildi. Rasûl-i Kibriya’nın bu kapıyı kadınlara tahsis etmelerinden dolayı. Hz. Ömer’in oğlu Abdullah, ölünceye kadar bu kapıdan girmedi.
Bu hadisler kadınların camiye giderken erkeklere karışmamaları ve camide kendilerine ayrılan yerlerde namaz kılmaları lazım geldiğini haber vermektedir.
*
Nâfî radıyallahu anhdan: Ömer bin Hattab şöyle dedi diye, bir önce geçen hadisin manâsında rivâyet etti. Bu rivâyet daha sahihtir. (Ebû Dâvûd, Salât, 17/463)
*
Nâfî radıyallahu anhdan şöyle dediği rivâyet edilmiştir:
Ömer bin Hattab radıyallahu anh (mescide) kadınlara ait kapıdan girmeyi nehyederdi. (Ebû Dâvûd, Salât, 17/464)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları
YORUMLAR