Camide İmam Sokakta Bağımlılık Savaşçısı

Kırklareli'nde görevli imam Mustafa Önalır, bağımlılığa karşı yaptığı bilinçlendirme çalışmalarıyla takdir topluyor.

Görevine 14 yıl önce Edirne'de başlayan ve 2 senedir de Yayla Mahallesi Camisi'nde görevini sürdüren Önalır (35), madde bağımlılığı konusunda yaptığı bilinçlendirme çalışmalarıyla gençlerin gelecek yıllarının kötü alışkanlıklarla kesintiye uğramaması için uğraş veriyor.

Çocukların ve gençlerin bulunduğu parklar ile yöredeki kahvehaneleri dolaşan din görevlisi Önalır, alkol, uyuşturucu, sigara gibi bağımlılıkların yol açtığı kötülükleri anlatıyor.

Boş vaktinde kendisini halkı bilinçlendirmeye adayan Önalır, bu özelliğiyle de mahallelinin sevgisini kazanıyor.

BAĞIMLILIKLA İLGİLİ KARARLI MÜCADELE

Önalır, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş'ın katkıları ile bağımlılık konusunda birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını belirterek, camilerde cemaate, sokakta, kahvehanede ve her yerde "bağımlı olma, özgür ol" temalı bilgiler vermeye çalıştıklarını söyledi.

Özellikle çalışmalarını gençlere yönelik yapmaya çalıştıklarını anlatan Önalır, bir genci bile bağımlılıktan kurtarabilmenin çok önemi olduğunu vurguladı.

Çalışmalarını zaman zaman Yeşilay ile birlikte sürdürdüklerini aktaran Önalır, "Bağımlılık konusunda çok kararlı ve mücadeleci olmamız gerekiyor. Yaz Kur'an kurslarında da eğitim alan öğrencilerimize sigara, uyuşturucu, alkol ve buna benzer şeylerden uzak durmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bunun yanı sıra, kahvehaneleri dolaşarak vatandaşlarımızla da bu konulara yoğunlaşıyoruz. Camilerde cuma namazlarında vaazlar veriyorum." diye konuştu.

GENÇLERİ KÖTÜ YOLLARDAN KORUYOR

İnsanlara faydalı bir din görevlisi olmak için gayret ettiğini vurgulayan Önalır, şunları söyledi:

"İnsanlara, din görevlilerinin görevinin sadece camilere gelip namaz kıldırmak, ezan okumak değil, hayatın her alanında faydalı olabildiklerini göstermek için mücadele ediyorum. Bir gencimizi kötü yoldan alabilirsek, bir engellimize dokunabilirsek, bu bize yeter. Bu konuda 'ne yapabilirim' diye düşündüm, işaret dili ve bağımlılık konusuna yöneldim. Her zaman, 'insanlara nasıl yakınlaşabilirim, onlara nasıl faydalı olabilirim' arayışı içerisindeyim. Bunları düşünürken, bir baktım halkımızla iç içeyim. Gayretlerimiz bu yönde ve bu yönde de olmaya devam edecektir."

İŞARET DİLİ İLE ENGELLİLERE YARENLİK ETTİ

İşaret dilini öğrenmesinin ardından hayatının çok değiştiğine dikkat çeken Önalır, "Engelli kardeşlerimizin dertleri ile dertlenme fırsatı buldum ve onlara yarenlik edebildim." dedi.

İşaret dilini öğrenmeden önce engellilerle iletişime geçemediğini ifade eden Önalır, "İşaret dili kursuna gittiğimi öğrenen engelli cemaatimiz artık ibadetlerini görev yaptığım camide yerine getiriyor. Onlarla tanıştık ve her gün onlarla sohbet ediyoruz. Onların dertleri ile dertlenmeye gayret ediyoruz. Çok güzel projelere imza atıyoruz," değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.