Çanakkale Şehitleri İçin Yurt Genelinde Kur'an-ı Kerim Okundu

Çanakkale şehitleri için yurt genelinde sabah namazında Kur'an-ı Kerim okundu, ekmek ve çorba dağıtıldı.

İstanbul'da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eyüp Belediyesi tarafından Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla düzenlenen programda, Eyüp Sultan Camiî'nde sabah namazı sonrası Çanakkale şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Programa katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Şehitlerimizin hatıralarına çorba dağıtılıyor. Biz de bu vesile ile bütün Çanakkale şehitlerimize, onlardan önce ve sonra şehit olan tüm atalarımıza, özellikle son dönemde vatanın bölünmez bütünlüğü için mücadele eden, terör mücadelesi yapan bu uğurda canını feda eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyor, minnet ve şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Namaz ve duaların ardından vatandaşlara, Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yediği buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmek ikram edildi.

İzmir

İzmir'de Murat Reis Camiî'nde düzenlenen programda sabah namazının ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Konak İlçe Müftüsü Zeki Aksoy burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin hem içeride hem dışarıda kazanılmış, 200 bini aşkın şehidin verildiği, dünya tarihinin de en önemli zaferlerinden birisi olduğuna işaret etti.

Tokat

Tokat'ta tarihi Ali Paşa Camiî'nde sabah namazının ardından Tokat Müftüsü Ahmet Erdem tarafından Çanakkale şehitleri için dua okundu. Vali Cevdet Can ve çok sayıda vatandaşın katıldığı namazın ardından çorba ikram edildi.

Sinop

Sinop'ta da "Haydi Sinoplular 250 Bin Hatim Duasına Amin Diyelim" adı altında düzenlenen etkinlikte sabah namazının ardından Alaaddin Camiî'nde Kur'an-ı Kerim okundu.

Çorum

Çorum'da Ulu Camiî'nde düzenlenen programda namazın ardından İl Müftüsü Ahmet Akın vaaz verdi.

Amasya

Amasya'da da şehitler için hatim duası yapıldı. Amasya Müftü Yardımcısı Adem Ayrancı, yaptığı konuşmada, "Bu ecdadımıza sahip çıktığımızın göstergesidir. Onlar bize bu vatanı emanet ettiler, biz de onları ebediyete kadar unutmayacağımız. Ülkesini ve milletini korumak için canlarını feda eden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor saygı ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Adıyaman

Adıyaman'da da Yenipınar Camiî'nde sabah namazında Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı vesilesiyle dualar edildi, tespihler çekildi.

Edirne

Edirne'de Selimiye Camisi'nde düzenlenen program çerçevesinde İl Müftüsü Emrullah Üzüm, sabah namazının ardından vaaz verdi.

Üzüm, "Çanakkale, imanın küfre galibiyetinin en güzel örneklerinden birisidir. Ecdadımız vatanın dört bir yanından sevinçle Çanakkale'ye gitmiştir. 250 bin şehit şehadet şerbetini içmiştir. Şehitlerimize olan borcumuzdur dua etmek" diye konuştu.

Selimiye İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi 11 yaşındaki Muhammed Hamza Günsel de şehitlerin vatan için canını verdiğini, onlar için her zaman dua ettiklerini belirterek, "Çanakkale Zaferi'nde cephelerde yaşı küçük kardeşlerimiz vardı. Bizler de onların izinde yürüyoruz" dedi.

Kırklareli

Kırklareli Müftülüğü'nce düzenlenen programda da İl Müftüsü İsmail Bayrak, Allah yolunda, vatanı ve namusu korumak, mukaddes değerlere sahip çıkmak için hayatını kaybeden asker ve polislerin ölmediğini, şehit olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.