Çemberlitaş Tarihi
Araştırmacı-Yazar Fahri Sarrafoğlu, Erkam Radyo'da icra edilen "İstanbul'un Sırları" programında Bizans döneminde inşâ edilen ve İstanbul'un simgelerinden biri olan "Çemberlitaş'ın sırrı"nı anlatıyor...
Çemberlitaş Sütunu, İstanbul’un yedi tepesinden biri olarak bilinen Çemberlitaş’a, İmparator I. Konstantin onuruna 330 yılında dikilen sütundur.
ÇEMBERLİTAŞ HAKKINDA BİLGİ
Bizans İmparatoru Konstantin, Roma’da bulunan Apollon tapınağından söktürdüğü 57 metre uzunluğundaki Çemberlitaş sütununu, günümüzde bilinen yerine diktirmiştir. Çemberlitaş sütununun orijinalinde, üst bölgesinde güneşi selamladığı rivayet edilen bir Apollon heykeli bulunmaktadır. Ancak Konstantin 330 yılında bu Apollon heykelini İstanbul’a dikildiği zaman söktürmüş ve yerine kendi heykelini diktirmiştir.
Yapılan bu değişimden sonra, İmparator Julianus ile Theodosius heykelleri sütunun üzerine yerleştirilmiştir. 1081 yılında meydana gelen yıldırım düşmesi olayından sonra, heykeller devrilmiş, sütun onarıma tabi tutulmuş ve üzerine kaide biçiminde bir başlık ile birlikte büyük bir haç konulmuştur.
1453 yılında İstanbul fethedildikten sonra, üzerindeki haç çıkartılmış ve Yavuz Sultan Selim döneminde Çemberlitaş sütunu yenilenmiştir. Büyük bir yangın atlatan ve bu neden ile mermerleri zarar gören Çemberlitaş sütunu, Sultan II. Mahmut tarafından demir çemberler ile sardırılmış ve yapısı sağlamlaştırılmıştır.
Sultan II. Mustafa’dan beri sütunun ismi, sarılan demir çemberler nedeni ile Çemberlitaş olarak anılmaya başlanmıştır. Çemberlitaş sütunu, her biri 3 metre çapında olan bilezikler vasıtası ile birbirine bağlanan, 3 ton ağırlığındaki 8 adet sütundan ve 1 adet kaideden meydana gelmektedir.
YORUMLAR