Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın Kahramanlığı
Abdullah Sert Hocaefendi, 1768-1770 seneleri arasında vuku bulan Osmanlı-Rus Savaşı’nda Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın kahramanlığını anlatıyor.
CEZAYİRLİ HASAN PAŞA NASIL BEYLERBEYİ OLDU?
Cezayirli Hasan Paşa, kaptan-ı deryâ olduğu ilk zamanlarda, 1768-1770 seneleri arasında vuku bulan Osmanlı-Rus Savaşı devam ediyordu. Rusların Akdeniz’e gönderdikleri Baltık Donanması, İngiliz Donanması ile takviye görerek, önce Osmanlı Donanması ile çarpışmış, fakat bu çarpışmada kesin bir netice alınmamıştı. Ege kıyılarına yakın koyun adaları civarında yapı lan ikinci bir savaşta, asıl muharebe, Hasan Paşa’nın kalyonu ile Rus amirali Spiridous’un gemisi arasında oldu.
Hasan Paşa, Rus gemisinin kendi kalyonuna yanaştığı bir sırada, birkaç çarmık halatını kestirip her ipe salıncak gibi birkaç Türk cengâveri yapışıp otuz kadar yiğit ile birlikte Rus gemisine atlamıştır. Düşman gemisinde kahramanca çarpışma esnasında, Hasan Paşa bir kurşun yarası almışsa da belli etmeden bir müddet daha cenk ettikten sonra, leventleri ile beraber kendi gemisine geçmişti.
Bu beklenmeyen baskın ile şaşkına dönen Moskoflar telaşa kapılarak kendi cebhaneliklerini ateşlemişler, ateş Türk gemisine sıçrayınca her iki gemi de yanmaya başlamıştı. Gemide kalmanın imkânsız hale gelmesi üzerine Hasan Paşa yatağanını ağzına alarak, beraberindekilerle denize atlamış, bir tahta parçasına tutunarak kıyıya doğru giderlerken, kıyıdan gönderilen bir kayıkla, kurtarılmışlardır. Hasan Paşa’ya gösterdiği bu kahramanlık sebebiyle Beylerbeylik verilmiştir. (Osmanlı Tarihî Ansiklopedisi, c.2; s. 130)
Kaynak: Sâdık Dânâ, İslâm Kahramanları 2, Erkam Yayınları