Cin Nedir? Nasıl Bir Varlığa Sâhiptir? Nerede Yaşar? Görülebilir mi? Görülemezse Neden?

Cin nedir? Nasıl bir varlığa sâhiptir? Nerede yaşar? Görülebilir mi? Görülemezse neden? Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor...

Cin his ve duygudan gizli, örtülü demektir. Aynı kökten “cinnet ve cünûn” ise aklın örtülü olması anlamınadır. “Ecinne” Allah’ın gizli mahlûku demektir. Kur’an’da Allah’ın bizim bilmediğimiz ordularından bahsedilir: “Rabb’ının ordularını O’ndan başkası bilmez.”[1]

Görünmeyen bu orduların ilki melekler, ikincisi cinlerdir. Melekler semâvât ve arz arasında, cinler ise arzda yaşar. İnsan gibi mümin ve kâfir olanları vardır. Özü ateş olan cinlerin kâfirlerine şeytan denir. Her melek görünmemesi îtibâriyle cin sayılabilir, ama her cin melek değildir. Gözle görülmeyen varlıkları şöyle tasnîf etmek mümkündür:

a- Hepsi hayırlı olan varlıklar, ki bunlar meleklerdir. Nitekim Kur’an’da onlar hakkında: “Onlar, Allah’ın emrettiklerine âsî olmazlar ve sâdece emrolunduklarını yaparlar[2] buyrulur.

b- Hepsi şer olan varlıklar, ki bunlar şeytanlardır. İnsanı aldatır ve şerre çağırırlar.

c- Hayırlısı da şerlisi de bulunanlar, ki bunlar cinlerdir. Bunların da mümin ve kâfir olanları vardır.

İnsanların cinleri görmesi konusu tartışmalıdır. Bir kere insan gözünün görmesi için belli şartlar vardır. Bu şartlar oluşmadan görme gerçekleşemez. Cinler örtülü, gizli ve ince varlıklardır. Hz. Peygamber (s.a.), kendini dinleyen cinleri görmüş müdür? Gördüğüne de, görmediğine de delîl olabilecek rivâyetler vardır. Nitekim Beytü’l-mâlde nöbet bekleyen Ebû Hüreyre ve başka bâzı sahâbîlerin şeytanla karşılaşması rivâyetleri, cinlerin görülebileceğini teyîd eder.[3]

Rivâyete göre Hz. Peygamber cinlerle görüştü. Hattâ namazını bozmaya çalışan bir cinni yakalamış, onu ashâba göstermek için bir yere bağlamak istemişse de sonra vazgeçmiştir. Hz. Peygamber bir gece bir grup cinle bulundu, onlara Kur’an okudu. Sabah olunca da durumu ashâbına anlattı ve cinlerin yaktığı ateşin artıklarını gösterdi.[4]

[1].       el-Müddessir, 74/31.

[2].       et-Tahrîm, 66/6.

[3].       Buhârî, Vekâlet, 10, Bedu’l-halk, 10, Fedâilü’l-Kur’an, 10.

[4].       Buhârî, Menâkibü’l-ensâr, 132, Salât, 75, Ezân, 105, Müslim, Zühd, 60, Salât, 149, 150, 260; Müsned, VI, 153, 168. Ayrıca bkz. Ahmet Saim Kılavuz, “Cin”, DİA, İstanbul 1993, VIII, 8-10.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

SİHİR VE BÜYÜ İŞİNDE KADIN VE ERKEKLERİN TAVIRLARI NELERDİR?

Sihir ve Büyü İşinde Kadın ve Erkeklerin Tavırları Nelerdir?

CİNLER İLE İLGİLİ AYETLER

Cinler ile İlgili Ayetler

CİNLER İLE İLGİLİ HADİSLER

Cinler ile İlgili Hadisler

CİNLER ALEMİ | CİNLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Cinler Alemi | Cinlerin Özellikleri Nelerdir?

CİNLER VE ŞEYTANLAR İNSANLARA ZARAR VEREBİLİR Mİ?

Cinler ve Şeytanlar İnsanlara Zarar Verebilir mi?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.