Cinlerle İnsanlar Arasında İrtibât Kurmak Söz Konusu mudur?
Cinlerle insanlar arasında irtibât kurmak söz konusu mudur?
Her insanın yanında bir cin bulunduğu, özellikle dedikodu ve gıybet yapan insanlara musallat olduğu bilinmektedir. Nitekim: “Şeytanların kime ineceğini haber vereyim mi? Onlar günaha, iftirâya düşkün olan herkesin üstüne inerler” âyet-i kerîmesi bu husûsu belirtmektedir.[1] Halk arasında yaygın olan “dedikodu yapan insanların ağzına şeytan bal çalar” sözü âdetâ bu âyetin tefsîri gibidir.
Cinlerin müminlere vesvese vermeye çalıştıkları, ancak Kur’an okunan yerde etkilerini kaybettikleri mâlumdur.[2] Her peygambere musallat olan ins ve cin şeytanları vardır. Bu tür cinler Kur’an’da: “Cin şeytanları” diye anlatılanlardır.[3]
Cinlerin insanları etkilemeleri mümkündür. Kur’an’daki: “Fâiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar”[4] âyeti bu irtibâta işâret etmektedir. Ayrıca Hz. Peygamber’in oruçla ilgili olarak buyurduğu: “Şeytan, insanın kan damarlarında dolaşır. Oruçla siz onun yolunu daraltın”[5] hadîsinde olduğu gibi cin ve şeytanın insana bu mânâda dahli söz konusudur. Ayrıca cinlerin insanları sar’alı gibi bir hâle getirebilecekleri rivâyeti, bu kanâati teyid etmektedir.[6] Cinlerin insanlar üzerinde sihir ve büyü yoluyla etkili olacağı da söylenmiştir.
[1]. eş-Şuarâ, 26/221-222.
[2]. Bkz. Kılavuz, “Cin”, DİA, VIII, 8.
[3]. el-En’âm, 6/112.
[4]. el-Bakara, 2/275.
[5]. Buhârî, Ahkâm, 21.
[6]. M. Süreyya Şahin, “Cin”, DİA, İstanbul 1993, VIII, 5.
Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları
YORUMLAR